Veleposlanik Mihelin u posjetu pokrajini Sičuanu

Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini mr. sc. Dario Mihelin posjetio je pokrajinu Sičuan i njezin glavni grad Chengdu te se susreo s predstavnicima pokrajinske i gradske vlasti – zamjenikom guvernera pokrajine Lijem Yunzeom i njegovim suradnicima te gradonačelnikom šesnaestmilijunskog Chengdua Luom Qiangom te njegovim najbližim timom. Glavna tema susreta bilo je jačanje odnosa između ove kineske pokrajine i grada Chengdua s Hrvatskom i hrvatskim jedinicama lokalne samouprave, za što postoji veliko zanimanje kineske strane.

Pokrajina Sičuan, svjetski poznata po tome što je domovina pandi, jedna je od najvećih i najmnogoljudnijih kineskih pokrajina s oko 90 milijuna stanovnika. Po gospodarskoj dinamici, odnosno po BDP-u, 6. je među svim pokrajinama u Kini, a ubrzano razvija međunardnu suradnju, pa je Chengdu treći u Kini po broju konzulata.

Isto tako, ubrzani gospodarski rast i razvoj infrastrukture utjecali su na turistička kretanja pa je tako 2018. ukupno pet milijuna turista iz Chengdua putovalo na turistička odredišta izvan Kine čime je ovaj grad apsolutni rekorder po pitanju interesa stanovništva za otkrivanje novih odredišta. Zbog toga se veleposlanik Mihelin susreo i s čelništvom zrakoplovne tvrtke Sichuan Airlines na temu uvođenja izravnog leta za Hrvatsku.

Hrvatska i pokrajina Sičuan imaju već više od desetljeće razvijenu suradnju. Ona je urodila i partnerskim odnosima NP Plitvica i kineskog NP Jiuzhaigoua te NP Krka i NP Huanglonga. Upravo je partnerstvo akademskih institucija dovelo do toga da je zajednički projekt PMF-a i Instituta za biologiju o istraživačkom laboratoriju jedan od projekata koji je dobio potporu kao istraživački centar inicijative Pojas i put, kao jedan među samo njih 14. Veleposlanik Mihelin o daljnjim planovima suradnje zato je na Institutu za biologiju u Chengduu razgovarao s direktorom Instituta profesorom Wuom Ningom i njegovim suradnicima.



Priopćenja