Uspjeh Kine na Svjetskom natjecanju u zračnom jedriličarstvu u Hrvatskoj

Uspjeh Kine na Svjetskom natjecanju u zračnom jedriličarstvu u Hrvatskoj

Republika Hrvatska je od 20. do 27. lipnja 2009. godine bila domaćin Svjetskog prvenstva u preciznom slijetanju parajedrilicom. Ovaj važan sportski događaj realiziran je uz potporu Vlade Republike Hrvatske, Varaždinske županije, gradova Ivanca i Lepoglave i općine Bednja. Organizatori su bili Hrvatski zrakoplovni savez, Klub padobranskog jedrenja Let Ivanec i Klub slobodnog letenja Kolibri iz Cvetlina. Na prvenstvu je sudjelovalo  86 natjecatelja iz 17 zemalja svijeta što ga čini do sada najbrojnijim svjetskim prvenstvom u toj sportskoj disciplini

Uspjeh Kine na Svjetskom natjecanju u zračnom jedriličarstvu u Hrvatskoj

Republika Hrvatska je od 20. do 27. lipnja 2009. godine bila domaćin Svjetskog prvenstva u preciznom slijetanju parajedrilicom. Ovaj važan sportski događaj realiziran je uz potporu Vlade Republike Hrvatske, Varaždinske županije, gradova Ivanca i Lepoglave i općine Bednja. Organizatori su bili Hrvatski zrakoplovni savez, Klub padobranskog jedrenja Let Ivanec i Klub slobodnog letenja Kolibri iz Cvetlina. Na prvenstvu je sudjelovalo  86 natjecatelja iz 17 zemalja svijeta što ga čini do sada najbrojnijim svjetskim prvenstvom u toj sportskoj disciplini.

Kineska reprezentacija nije krila zadovoljstvo za sada najvećim uspjesima na svjetskoj razini. Kineski pilot Zhang Shupeng dobio je zlatnu medalju i naslov svjetskog prvaka u ukupnoj i muškoj konkurenciji. Srebro je također otišlo u Kinu, osvojio ga je Chen Haiping, dok je bronca pripala Martinu Ondrašeku iz Češke. U ekipnoj konkurenciji svjetska titula otišla je Sloveniji, srebro Kini, a bronca Bugarskoj.

Po povratku u Peking Kineska federacija zračnih sportova organizirala je doček na koji su pozvali i predstavnike Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu. Kineska strana  ponovila je zahvalnost Republici Hrvatskoj i organizatoru na iznimno profesionalnoj organizaciji natjecanja, kao i za gostoprimstvo koje su doživjeli od hrvatskih kolega i sportaša.

Uz sportski dio, kineski gosti imali su prilike upoznati krajolik i običaje našeg naroda što im je ostavilo nezaboravne utiske.
Gospodin Merlin je u ime veleposlanstva čestitao kineskoj strani na postignutim rezultatima te ih pozvao da ponove posjet Republici Hrvatskoj. Bilateralni sportski odnosi Kine i Hrvatske su na iznimno visokoj razini te postoje svi uvjeti za produbljivanje odnosa i u području zračnih sportskih disciplina.



Priopćenja