Transfer hrvatske visoke tehnologije u Kinu

Transfer hrvatske visoke tehnologije u Kinu

Dana 21. svibnja 2010. hrvatski veleposlanik prof. dr. Ante Simonić sa suradnicima primio je u Veleposlanstvu RH u Pekingu prof. dr. sc. Branimira Ružojčića, diplomiranog inženjera elektrotehnike. Dr. Ružojčić zatražio je susret u VRH Peking kako bi predstavio poslovanje svoje tvrtke Tema iz Pule na kineskom tržištu.

Transfer hrvatske visoke tehnologije u Kinu

Dana 21. svibnja 2010. hrvatski veleposlanik prof. dr. Ante Simonić sa suradnicima primio je u Veleposlanstvu RH u Pekingu prof. dr. sc. Branimira Ružojčića, diplomiranog inženjera elektrotehnike. Dr. Ružojčić zatražio je susret u VRH Peking kako bi predstavio poslovanje svoje tvrtke Tema iz Pule na kineskom tržištu. Na javljanje Veleposlanstvu ponukala ga je, kaže, i želja da upozna s vlastitim iskustvom i modelom suradnje s Kinom te time možda pomogne drugim hrvatskim tvrtkama koje bi željele pronaći optimalni model partnerske suradnje u Kini. Priča je zanimljiva.

Sve je počelo krajem 70-tih godina prošlog stoljeća kada je profesor Wang Wei Ya stigao u Hrvatsku s namjerom da magistrira i doktorira na ETF-u Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom uspostavljeno prijateljstvo sa "Zavoda za automatiku“ nastavilo se znanstvenom suradnjom između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Guangxi u Nanjing-u. Oba su Sveučilišta pri tome tijekom svoje znanstvene suradnje vrlo aktivno poticala uključivanje gospodarskih subjekata obje zemlje s ciljem međusobnog upoznavanja i tehničke suradnje.

Objedinivši ova dugogodišnja poznanstva, kao i aktivnu promociju svojih kineskih članova poput dr. Wei-a Wu-a, doktoranda Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta u Padovi, kao i svoj tehnološki potencijal, poduzeće TEMA plasiralo je licencno pravo proizvodnje svoje zadnje generacije elektronički komutiranih strojeva s permanentnim magnetima kineskoj tvornici “Liuzhou Jiali New Electric Motor Factory“ iz grada Liuzhou u provinciji Guanxi.

Hrvatsko poduzeće TEMA specijalizirana je tvrtka za istraživanje i razvoj strojeva s permanentnim magnetima. U preko dvadeset godina svoga postojanja plasirala je desetak licenci raznih vrsta električnih strojeva s permanentnim magnetima tvornicama širom svijeta. Za svoja tehnološka inovativna postignuća tvrtka je nagrađena nizom prestižnih državnih, europskih i svjetskih priznanja.

U ožujku 1997. s kineskim partnerom potpisan je ugovor o transferu tehnologije koji se do danas, sukladno planu, uspješno realizira. Partneri su u kineskoj tvornici uspješno uspostavili tehnologiju, tehničku dokumentaciju, izvršili izobrazbu kadrova, izradili prototipove, završili izradu svih alata i naprava te započeli maloserijsku proizvodnju. Trenutno se provodi intenzivna markentiška aktivnost i obrada mnogih potencijalnih kupaca i projekata s ciljem uspostave distribucijske mreže i pronalaženje kupaca kao preduvjeta visoko serijskoj proizvodnji ovih strojeva.

Oba partnera, zadovoljni dosadašnjom suradnjom i provedenim aktivnostima, potpisali su ugovor o ustroju tvornice sa zajedničkim ulaganjem od 30 posto s hrvatske strane i 70 posto s kineske strane. Današnja proizvodnja odvija se u postojećoj tvornici, a ovih je dana započela izgradnja novih proizvodnih hala nedaleko od zračne luke Liuzhou. Dio novih kapaciteta biti će specijaliziran samo za tehnološke operacije s permanentnim magnetima, dok će se ostatak korisiti za zajedničku proizvodnju klasičnih i novih tehnologija.

Eto primjera kako, s jedne strane, hrvatska inovativnost i s druge strane, kineska proizvodna učinkovitost pronađoše optimalnu kooperativnu strategiju osvajanja globalnog tržišta.

 



Priopćenja