Tamburaški orkestar HRT-a oduševio publiku u pokrajini Sičuanu

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom dirigenta Siniše Leopolda po prvi puta gostuje u Narodnoj Republici Kini kako bi publici predstavio hrvatsku umjetničku i tradicijsku tamburašku glazbu. Povod gostovanju je suradnja kineskih i hrvatskih institucija u sklopu Godine kulture i turizma između Hrvatske i Kine koja obuhvaća brojne kulturno-umjetničke i turističke programe kao zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine. U ostvarivanju sudjeluju brojni partneri, među kojima je i Hrvatska radiotelevizija.

Na poziv Centra za međunarodnu i kulturnu razmjenu grada Chengdua, i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold održat će pet koncerata u sklopu Glazbenog tjedna koji se održava od 11. do 17. studenoga 2019.

Kineska turneja Tamburaša počela je sudjelovanjem na svečanosti otvorenja Festivala 12. studenoga u Gradskoj koncertnoj dvorani Chengdua, a nastavlja se koncertima u obližnjim gradovima, zaključno s koncertom 16. studenoga 2019. u iznimnom Muzeju arheološkog nalazišta Jinsha u Chengduu.

Tamburaški orkestar HRT-a izvodi originalne skladbe Igora Kuljerića, Mladena Tarbuka, Siniše Leopolda, Miljenka Prohaske, Bože Potočnika, Zlatka Potočnika, Borisa Beninija i Filipa Novosela, pisane upravo za tamburaški orkestar, te hrvatske popularne i tradicionalne skladbe u aranžmanima za tamburaški orkestar, među kojima su primjerice Randevu sa šjor' Ivom Ive Tijardovića u obradi Tomislava Uhlika, Zagrebačka promenada Roka Šimunacija u obradi Nikice Kalogjere, kao i potpuri hrvatskih plesova i pjesama, u kojem će se čuti zvuci Međimurja, Slavonije, Dalmacije i okolice Zagreba. Uz to, Tamburaši i maestro Siniša Leopold pripremili su i sjajno iznenađenje za kinesku publiku – tamburaške obrade najvećih kineskih šansona što je oduševilo tisuće ljudi koji su slušali hrvatske tamburaše i uživali u njihovoj glazbi.

 Priopćenja