Svečanost obilježavanja početka hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u Pekingu

 Svečanost obilježavanja početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održana je 15. siječnja 2020. godine i u Pekingu, u velikoj dvorani China World Summit Wing Hotela u središtu poslovnog dijela grada. Više od tri stotine uzvanika, predstavnika diplomatskog zbora, kineskih gostiju, uglednika, poslovnih ljudi, novinara, predstavnika akademskih, znanstvenih i kulturnih krugova, ali i predstavnici mnogih kineskih pokrajina i gradova s kojima Hrvatska surađuje, uživali su u bogatom kulturnom programu. Pjevačica Tea Lončar koja živi u Pekingu, zajedno sa svojim gitaristom izvela je hrvatske evergreen pjesme – „Tvoja zemlja“ Vice Vukova, „Gdje Dunav ljubi nebo“ Josipe Lisac te „Pismo moja“ Olivera Dragojevića.

Visokim uzvanicima obratili su se veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini mr. sc. Dario Mihelin, kineski posebni predstavnik za Europu veleposlanik Wu Hongbo, veleposlanik EU Nicolas Chapuis, veleposlanik Republike Finske Jarno Syrjälä te veleposlanik Savezne Republike Njemačke Clemens von Goetze. Na svečanosti su bili i direktori predstavništva HTZ-a i HGK u Šangaju Franka Gulin i Dražen Holmik.

Veleposlanik Mihelin je kratko predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja te ukazao na simboličnost predsjedanja kao završetka jednog povijesnog ciklusa Republike Hrvatske koja je stekla svoju nezavisnost i postigla potpunu međunarodnu afirmaciju. Uz isticanje važnosti skladnih odnosa EU i Kine, naveo je i kako su hrvatsko-kineski odnosi u dijamantnom razdoblju.

U istaknutom i dobro primljenom govoru, kineski posebni predstavnik za Europu Wu Hongbo je s nazočnima podijelio dojmove posjeta Republici Hrvatskoj te naglasio impresioniranost hrvatskom predanošću suradnji s Narodnom Republikom Kinom. Na kraju je istaknuo kako je Narodna Republika Kina spremna na daljnje produbljivanje i osnaživanje suradnje s Republikom Hrvatskom. Veleposlanik EU Nicolas Chapuis također je održao nadahnuti govor u kojemu je istaknuo izazove s kojima se suočava međunarodna zajednica, ali i citirao hrvatske prioritete kao važne poruke o ujedinjenoj Europi i snazi koju ona pokazuje. Pritom, „vođena mudrošću Hrvata“, koji po prvi put predsjedaju Unijom, kao nova energija može osnažiti svoje zajedništvo te produbiti odnose s ključnim partnerima kao što je NR Kina.

Uzvanici su tijekom prijema uživali u hrvatskim vinima, ali i zajednički pogledali video predstavljanja hrvatskog predsjedanja te promotivne spotove Hrvatske turističke zajednice. Podijeljeni su i prigodni pokloni, olovka s logom predsjedanja te uoči Kineske nove godine prigodne starinske čestitke uagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, izložba kojih traje u Šangaju.



Priopćenja