Rijeka Ningbo 2011

Izaslanstvo Grada Rijeke predvođeno gradonačelnikom Vojkom Obersnelom boravilo je od 6. do 9. lipnja 2011. u uzvratnom službenom posjetu 8-milijunskom kineskom gradu Ningbou. Potpisan je Sporazum o prijateljskoj suradnji između dva grada, zatim su održani susreti s gradonačelnikom Ningboa Liu Qiem i drugim dužnosnicima Ningboa i Provincije Zhejiang. Hrvatsko izaslanstvo obišlo je Slobodnu trgovinsku zonu Ningboa i Luku Ningbo  te posjetilo izložbene prostore hrvatskih izlagača na Desetom međunarodnom sajmu roba široke potrošnje, a riječki Gradonačelnik je održao prezentaciju o Rijeci kao najkraćem pomorskom pravcu iz Kine u središnju i jugoistočnu Europu i pogodnom odredištu za prihvat inozemnih ulaganja u ovo područje.

Gradonačelnik Ningboa Liu Qi bio je domaćin službenih razgovora i svečane večere organiziranih u čast hrvatskog izaslanstva. Uz gradonačelnika Vojka Obresnela i veleposlanika RH u NR Kini prof. dr. Ante Simonića, u ovim protokolarno-radnim aktivnostima sudjelovali su predstavnici Gradskog vijeća Rijeke, Veleposlanstva RH u Pekingu, Uprave Grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeke, istarskog Grada Brtonigle. Ovim aktivnostima nazočili su predstavnici tvrtke Senso Profi iz Zagreba i Catunnar vina iz Brtonigle, koji su izlagali na Desetom sajmu roba široke potrošnje, a zainteresirane su za izvoz hrvatskih vinskih i prehrambenih proizvoda na tržište Ningboa i Kine.  


Gradonačelnik Obersnel je u okviru Seminara o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji između Ningboa i prijateljskih gradova/regija održao prezentaciju o pogodnostima Rijeke i okolice. Naglašene su pogodnosti Rijeke kao najkraćeg i najjeftinijeg pomorskog pravca za uvoz roba iz Kine prema zemljama središnje i jugoistočne Europe, te otvorenost šireg riječkog područja za prihvat inozemnih ulaganja.


Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je izložbeno-prodajni i skladišni prostor za uvoz vina iz inozemstva u okviru Slobodne trgovinske zone Ningbo, kojom upravlja tvrtka u gradskom vlasništvu NTM (Ningbo Trade Mart), te Luku Ningbo. Luka Ningbo je tijekom prošle godine zabilježila promet od 13 milijuna kontejnera (TEU), te promet od 412 milijuna tona tereta.




Priopćenja