Republika Hrvatska sudjelovala na 2. sastanku Tajništva za logistiku 16+1 i Seminaru o suradnji 16+1 na području logistike

U zajedničkoj organizaciji Tajništva za suradnju na području logistike zemalja 16+1 i Ministarstva transporta Republike Latvije, u gradu Chengdu  (pokrajina Sičuan) 28. studenog 2018. godine održan je 2. sastanak kontakt točaka Tajništva za logistiku 16+1.

Tajništvo inicijative 16+1 za suradnju Kine i CEE zemalja na području logistike djeluje u okviru Ministarstva prometa Republike Latvije, u suradnji s kontakt točkama iz resornih ministarstava u zemljama 16+1. Na sastanku su osim predstavnika domaćina Kine i Latvije sudjelovali i predstavnici Slovenije, Poljske, Mađarske, Austrije, Bugarske, Češke, Litve i Hrvatske iz glavnih gradova ili veleposlanstava u Pekingu.

U okviru sastanka, prisutne su zemlje predstavile svoje djelovanje u okviru inicijative 16+1 u vremenu proteklom od održavanja 1. sastanka Tajništva za logistiku, aktualna i nova prioritetna područja, uspostavljene mehanizme za suradnju, kao i nedavno održane i planirane aktivnosti u okviru platforme 16+1. Razmijenjene su informacije o budućim planovima i projektima praktične suradnje i povezivosti, vezano uz područja trgovine, investicija, slobodnih zona, trgovinskih sajmova, projekata e-trgovine, carinskih olakšica, efikasnosti prekograničnog upravljanja, olakšavanja protoka trgovine, razvoja infrastrukture itd.

Također, 29. studenog 2018. godine održan je Seminar o suradnji zemalja 16+1 na području logistike, tijekom kojeg su predstavnici prisutnih zemalja održali prezentacije. Republika Hrvatska je tom prigodom predstavila multimodalne prometne veze te potencijale i poticaje na području mogućnosti ulaganja u prometnu infrastrukturu u RH. Predstavljen je povoljan strateški položaj i prednosti  hrvatskih luka i sjevernog jadranskog prometnog koridora te aktualne i buduće mogućnosti ulaganja u željeznički i pomorski sektor u RH. Na navedenom sastanku i seminaru Republiku Hrvatsku je predstavljala g. Dalija Budiša iz Veleposlanstva RH u Pekingu.



Priopćenja