Predsjednik Mesić razgovarao s čelnicima grada Shenyanga i provincije Liaoning (HINA)

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sastao se u srijedu s visokim dužnosnicima kineske pokrajine Liaoning i njezina glavnog grada Shenyanga, u kojem je ranije tijekom dana posjetio tvrtku "TBEA Končar (Shenyang) Instrument Transformator Co.", prvo zajedničko kinesko-hrvatsko ulaganje u Kini.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sastao se u srijedu s visokim dužnosnicima kineske pokrajine Liaoning i njezina glavnog grada Shenyanga, u kojem je ranije tijekom dana posjetio tvrtku "TBEA Končar (Shenyang) Instrument Transformator Co.", prvo zajedničko kinesko-hrvatsko ulaganje u Kini.

Tijekom susreta s čelnicima sjeveroistočne pokrajine Liaoning predsjednik Mesić čestitao je kineskim domaćinima na uspjesima u provedbi reformi čiji su rezultati vidljivi na svakom koraku u toj pokrajini. Svrha ovog posjeta je uspostava veza između kineske i hrvatske strane kako bi se našao interes za daljnjim razvijanjem gospodarskih veza, istaknuo je predsjednik Mesić. Zhang Wenyue, tajnik pokrajinskog odbora Komunističke partije Kine za Liaoning, i Cheng Zhenggao, guverner Narodne vlade pokrajine Liaoning, potvrdili su interes kineske strane koja već priprema trgovačko izaslanstvo za posjet Hrvatskoj najesen ove godine, a planira i sudjelovanje na raznim sajmovima u Hrvatskoj.

Kineski domaćini iskazali su interes i za otvaranje morskog pravca iz grada Daliana u pokrajini Liaoning za Rijeku čime bi se plasman kineske robe na europsko tržište skratio za pet dana u odnosu na sjevernoeuropski pravac.

U srijedu prijepodne predsjednik republike sastao se i s vodećim dužnosnicima grada Shenyanga kojima je iskazao interes hrvatskog gospodarstva za novim partnerima i tržištem u Kini. Primjer zajedničke kinesko-hrvatske tvrtke "TBEA Končar" u kojoj su se udružili kineski kapital i hrvatsko znanje mogao bi biti primjer poslovnim ljudima u Kini i Hrvatskoj kako da ostvare gospodarsku suradnju na obostranu korist, naglasio je predsjednik Mesić.

U sklopu posjeta Shenyangu predsjednik Mesić posjetio je razvojnu zonu visoke tehnologije grada Shenyanga te s čelnicima tvrtki za proizvodnju pšeničnih proizvoda "Hualong Flour Mill Group" i tvornice mliječnih prerađevina "Shenyang Huishan Dairy Co." razgovarao o mogućnostima da Hrvatska ponudi svoju sirovinu i svoje znanje u prehrambeno-prerađivačkoj industriji ovog područja.

Pokrajina Liaoning, koja ima 42 milijuna stanovnika, bila je središte teške i tehnološki zastarjele industrije te je do prije nekoliko godina zaostajala za drugim ekonomski uspješnijim dijelovima Kine. Prije pet godina kineska vlada pokrenula je program revitalizacije sjeveroistočne Kine koja je omogućila ubrzani razvoj gospodarstva u ovoj pokrajini.

Shenyang, glavni grad te pokrajine i regionalni centar sjeveroistočne Kine, ima 7,4 milijuna stanovnika, a ujedno ima i povijesnu važnost za Kinu jer je od 1625. do 1634. godine bio sjedište dinastije Quing koja je odavde pokorila Kinu nakon čega je 1644. godine ponovno proglasila Peking. Tako je Shenyang, uz Peking, jedini grad u Kini u kojem je sačuvan Zabranjeni grad (carska palača) koja je od 2004. godine na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

Svi kineski dužnosnici zaželjeli su sreću hrvatskim sportašima na Olimpijskim igrama u Pekingu koje počinju u petak.


Izvor: HINA



Priopćenja