Potpisan Memorandum o suradnji između Osječko-baranjske županije i pokrajine Sičuana

Posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije predvođenog županom Ivanom Anušićem pokrajini Sičuanu zaključen je potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti između Osječko-baranjske županije i pokrajine Sičuana o uspostavljanju prijateljstva i suradnje.

Memorandum je potpisan u želji za jačanjem prijateljskih odnosa kroz uspostavu međuregionalne suradnje, a cilj je obostrano povećanje gospodarsko-trgovinske razmjene i kulturni razvoj dviju regija. Prioritetni sektori suradnje propisani Memorandumom su zaštita okoliša i ekologija, prijevoz i logistika, suvremena poljoprivreda te obrazovanje, turizam i kultura – rekao je župan Anušić prilikom potpisivanja Memoranduma.

Župan Ivan Anušić je na poziv guvernera pokrajine Sičuana, zajedno s izaslanstvom Županije, sudjelovao na Međunarodnom forumu za suradnju i razvoj Sičuana i partnerskih pokrajina u okviru Inicijative Pojas i put, na kojemu su 42 izaslanstva iz 32 zemlje svijeta predstavila gospodarske i turističke potencijale. Osječko-baranjska županija bila je jedan od glavnih partnera Foruma, a fokus sudjelovanja bilo je područje trgovine i ulaganja.

Suradnja s pokrajinom Sičuan rezultat je intenzivnog rada na međunarodnom pozicioniranju Osječko-baranjske županije, kao i razvoja suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u sklopu Suranje 17+1. Županija je prepoznala mogućnost za promicanje gospodarskih, turističkih, kulturnih i drugih potencijala županije, a s pokrajinom Sičuanom kao jednom od gospodarski najrazvijenijih u Kini utvrđen je obostran interes za suradnjom, kao i brojne međusobne sličnosti.

Uz veleposlanika Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini mr.sc. Darija Mihelina, župan je tijekom posjeta održao niz bilateralnih sastanaka s političkim predstavnicima pokrajine i gradova. Guverner Sičuana, Yin Li, izrazio je velik interes za suradnju u pogledu ekološke poljoprivredne proizvodnje, znanosti i turizma. Stoga je župan Anušić uputio poziv guverneru u posjet Osječko-baranjskoj županiji, što će biti jedan od sljedećih koraka u ostvarivanju i jačanju daljnje suradnje.

 



Priopćenja