Posjet veleposlanika Simonića Šangaju 27. i 28. veljače 2009.

Posjet veleposlanika Simonića Šangaju 27. i 28. veljače 2009.

Veleposlanik prof.dr. Ante Simonić boravio je u nastupnom posjetu Šangaju 27. i 28. veljače 2009. godine. U kratkom i sadržajnom posjetu susreo se s gradonačelnikom Grada Šangaja, Šangajskom udrugom prijateljstva sa stranim zemljama, Šangajskom općinskom turističkom upravom, Šangajskom upravom za sport i guvernerom četvrti Pudong.

Posjet veleposlanika Simonića Šangaju 27. i 28. veljače 2009.

Veleposlanik prof.dr. Ante Simonić boravio je u nastupnom posjetu Šangaju 27. i 28. veljače 2009. godine. U kratkom i sadržajnom posjetu susreo se s gradonačelnikom Grada Šangaja, Šangajskom udrugom prijateljstva sa stranim zemljama, Šangajskom općinskom turističkom upravom, Šangajskom upravom za sport i guvernerom četvrti Pudong.

Susret s gradonačelnikom Šangaja g. Han Zheng-om održan je 27. veljače. Domaćin je ukratko izložio temeljne financijske, industrijske i transportne odrednice Šangaja. Financijski sektor je u 2007. godini ostvario promet od 119,6 milijarde RMB što je oko 17,6 milijarde USD. Ukupna vrijednost industrijske proizvodnje bila je 2.300 milijarde RMB što je oko 338 milijarde USD. Šangaj je jedna od najvećih svjetskih luka, u kojoj je tijekom 2007. ostvareno 560 milijuna tona prometa robe s preko 26 milijuna kontejnera. Nadalje, gradonačelnik Han upoznao je veleposlanika s pripremama za Svjetsku izložbu EXPO kojoj će 2010. godine Šangaj biti domaćin.

Veleposlanik Simonić naglasio je da će jedan od strateških zadataka VRH Peking biti jačanje bilateralnih odnosa sa Šangajem. Gradovi Zagreb i Šangaj su gradovi prijatelji i 2010. godine proslavit će 30 godina tih važnih odnosa. Tijekom tri decenije postavljeni su snažni politički temelji odnosa na kojima sada moramo konkretizirati suradnju. VRH Peking je svjestan da je nužno odrediti uža područja suradnje s gradom od 20 milijuna stanovnika koji je 2007. godine ostvario ukupni GDP od 1200 milijardi RMB (cca 176 milijardi USD). Stoga smo odredili nekoliko međusobno kompatibilnih prioriteta, a to su turizam, kultura i sport kao strateške smjernice razvoja budućih odnosa. Hrvatska turistička zajednica prepoznala je potencijal ovog emitivnog tržišta pa već nekoliko godina sudjeluje na turističkom sajmu u Šangaju. Prošle godine, procjenjuje se, nekih 800 000 turista iz Šangaja putovalo je diljem svijeta. Nadalje, prema riječima ključnih ljudi Kineskog olimpijskog odbora učiniti Šangaj svjetskom sportskom metropolom predstavlja jedan od dugoročnih ciljeva. Veleposlanik Simonić prenio je poziv g. Han-u Zheng-u da posjeti Republiku Hrvatsku i sudjeluje na Konferenciji o održivom razvoju gradova koja će se u travnju održati u Zagrebu.

U Šangajskoj udruzi prijateljstva sa stranim zemljama veleposlanika su primili g. Chen Longxing, zamjenik glavnog tajnika i g. Tan Huiming, član vijeća. Dvije strane su istaknule važnost susreta starih prijatelja kao i svega već do sada učinjenog, ali su se i usuglasile o potrebi jačanja daljnjih veza nevladinog sektora. U tom kontekstu veleposlanik je najavio posjet izaslanstva Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Šangaju tijekom listopada ove godine. Pored toga, obje strane će nastojati tijekom ove godine organizirati predstavljanje jednog hrvatskog književnika i organizirati jednu likovnu izložbu hrvatskih autora.

U Šangajskoj općinskoj turističkoj upravi veleposlanik je razgovarao s ravnateljem g. Dao Shuming-om i suradnicima. Veleposlanik Simonić istaknuo je će i ove godine Hrvatska turistička zajednica sudjelovati na turističkom sajmu u Šangaju, gdje će pokušati zainteresirati što veći broj lokalnih turističkih agencija za organiziranjem putovanja u Hrvatsku.

Zamjenik ravnatelja Šangajske uprave za sport g. Chen Yiping izrazio je zadovoljstvo dugom i bogatom suradnjom s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim sportskim savezom. Čak će i ove godine kineska strana poslati ekipu stručnjaka kako bi promatrali pripremu i realizaciju Svjetskog prvenstva u streličarstvu. Veleposlanik Simonić prenio je spremnost i želju hrvatske strane da aktivno sudjeluje u izgradnji Šangaja u svjetsku sportsku metropolu. U travnju ove godine šangajska vaterpolo vrsta planira svoje pripreme odraditi u Hrvatskoj.

Guverner općine Pudong g. Li Yiping iznio je osnovne ekonomske pokazatelje Pudonga koji po svojoj ekonomskoj snazi jest najvažnija gradska općina, jer generira jednu četvrtinu šangajskog GDP-a. Od ukupno 500 najjačih svjetskih kompanija, njih 300 imaju svoje predstavništvo u Pudongu (3,5 milijuna stanovnika). Dodatna važnost Pudonga ogledava se u činjenici da će se najveći dio Svjetske izložbe EXPO odigrati na njihovom području.



Priopćenja