Održan sedmi sastanak nacionalnih koordinatora inicijative Kina +16

Zamjenik ministra gospodarstva i nacionalni koordinator za Inicijativu Kina+16 Leo Prelec sudjelovao je od 22. do 29. lipnja 2016. godine na sedmom sastanku nacionalnih koordinatora u Haikou.

Tradicionalno, sastanci nacionalnih koordinatora održavaju se dvaput godišnje, u Kini te u jednoj od zemalja Srednje i Istočne Europe, zemlji članici Inicijative. Sastanak je održan pod predsjedanjem novog glavnog tajnika Tajništva za suradnju Kina+16, pomoćnika ministra vanjskih poslova NR Kine Liu Haixinga.

Na sastanku je naglašena važnost jačanja suradnje zemalja sudionica inicijative te usmjeravanje na konkretne projekte koji su i svrha ovog formata. Podsjetimo, Inicijativom Kina+16 Kina teži razviti gospodarske odnose i povećati trgovinsku razmjenu sa 16 zemalja srednje i istočne Europe. Zemlje sudionice su naglasile važnost projekata u sklopu inicijative „Jadran – Baltik – Crno  more”, kao i važnost izgradnje pruge Budimpešta – Beograd. Zamjenik ministra Prelec u Haikou je uz pitanja prometne povezanosti predstavio i strateške energetske projekte – LNG terminal na Krku te Jadransko-jonski plinovod, koji su iznimno važni za regionalnu povezanost i sigurnost energetske opskrbe. Nacionalne koordinatore svih 16 zemalja članica Inicijative primio je i guverner provincije Hainan.

Također, najavljeno je održavanje idućeg sastanka nacionalnih koordinatora petog sastanka na vrhu inicijative u Rigi početkom studenog 2016. godine, na kojem se očekuje daljnje jačanje suradnje između NR Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe, ali i konkretni rezultati.



Priopćenja