Obilazak olimpijskih terena dijela diplomatskog zbora s državnim vijećnikom i ministrom vanjskih poslova NRK Wangom Yijem Zhangjaikou

Radovi još uvijek traju, ali svi glavni objekti su gotovi i spremni za Igre. Uskoro počinje i testiranje svih terena. Zimske olimpijske igre odvijat će se na tri mjesta: u samom Pekingu (klizanje, hokej, karling), zatim u Yanqingu (skijanje) te u Chongliju, odnosno Zhangjiakou (skijaški skokovi, biatlon, daskanje na snijegu). Do Chonglija se od prosinca prošle godine stiže bespilotnim brzim vlakom koji vozi sat vremena i koji dostiže brzinu i do 350 kilometara na sat.

Državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi naglasio je važnost olimpijskog duha i solidarnosti te razvijanje skijaških sportova u Kini, u kojoj je, prema uputi predsjednika Xija Jinpinga, skijanje postalo pravi hit u namjeri da više od 300 milijuna Kineza savlada jedan od zimskih sportova. Ministar je govorio i o razvoju koje donose Zimske olimpijske igre, prisjetivši se da je područje na kojima će se natjecati sportaši ne tako davno bilo zaostalo i nerazvijeno područje u kojemu su ljudi živjeli u špiljama. Danas je stanje posve drugačije. Načela ovih igara bit će „jednostavnost, sigurnost i izvrsnost“. Sport zbližava ljude, Olimpijske igre vrhunac su života sportaša i Kina kao domaćin neće iznevjeriti svjetsku publiku. Ovo je i prigoda za jačanje gospodarske suradnje, posebice turističke, ocijenio je ministar.

Veleposlanik Mihelin u nekoliko je navrata razgovarao s ministrom, a prenio mu je čestitke povodom kineske lunarne nove godine i pozdrave njegovog hrvatskog kolege Gordana Grlića Radmana te podsjetio na otvoreni poziv za posjetom.



Priopćenja