Obavijest hrvatskim državljanima koji borave u Kini ili su u posjetu Kini, a vezano za novel koronavirus

Krajem prošle godine u Wuhanu se pojavio novi koronavirus koji uzrokuje virusnu upalu pluća. Glavni simptomi bolesti su temperatura, bol u prsima, kašalj te opća slabost, no utvrđeno je i da ima i pojava s dodatnim simptomima (dijareja).

Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze s osobe na osobu. Najveći broj oboljelih je u Wuhanu, no pojavljuju se sve više slučajeva i u drugim gradovima u Kini.

Uputno je izbjegavati mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi, pogotovo izbjegavati kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu i kašalj te se strogo pridržavati uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti (često i temeljito pranje ruku, korištenje antiseptičkih tekućina po mogućnosti na bazi alkohola itd.).

S obzirom na stalne promjene stanja širenja bolesti preporuča se praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o širenju virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati.

U cilju suzbijanja širenja zaraze iz Wuhana, lokalne vlasti su 23.01.2020. uvele preporuku da se bez posebnog razloga ne napušta taj grad te su od 10 sati za odlaske zatvoreni zračna luka i željezničke stanice, a obustavljen je i javni prijevoz. Kasnije tijekom dana zatvorene su i autoceste. Kasnije je zatvoreno još nekoliko gradova u pokrajini Hubei.

Diljem NR Kine uvedene su preventivne mjere kako bi spriječilo širenje virusa (savjetovanje nošenja zaštitnih maski i slično). Preporuča se koristiti jednokratne kirurške maske koje se po korištenju trebaju baciti. Ako se koriste druge maske, a one s vanjske strane sadrže neki virus čije ste unos spriječili nošenjem maske, dodatnim diranjem maske nakon što je ona već nošena, povećava se mogućnost prenošenja zaraze s maske na osobu. 

Za napomenuti je da se u slučaju pojave simptoma treba uputiti u najbližu bolnicu te imati na umu da sve bolnice neće primati pacijente s povišenom temperaturom pa treba naći najbližu kliniku za slučaj povišene temperature – bolnice druge ili više razine te se pripremiti na to da sve te bolnice neće imati osoblje koje govori strane jezike.

Više informacija o virusu i bolesti dostupno je na ovim poveznicama:
https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Uputa kako se pridržavati pravila za osobnu higijenu, kod putanja, te higijenu hrane
Preporuke za putnike u Kinu



Priopćenja