Ministrica u službenom posjetu Kini, 22. svibnja 2007.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini, u utorak, 22. svibnja 2007. godine.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini, u utorak, 22. svibnja 2007. godine.

U utorak se ministrica Grabar–Kitarović sastala s ministrom vanjskih poslova Narodne Republike Kine Yang Jiechi-om (JANG ?IEC). U razgovoru je obostrano istaknuto zadovoljstvo uspješnim razvojem bilateralnih odnosa. Ministri su konstatirali da postignuta visoka razina bilateralnih odnosa predstavlja odraz želja dviju država da šire i produbljuju raznoliku suradnju.

Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako nastavak održavanja visokog intenziteta medudržavnih posjeta na najvišoj razini smatra iznimno važnim za unapredenje ukupnih bilateralnih odnosa uz naglasak na obostranu želju za jačanjem i produbljivanjem gospodarske suradnje. Također u dijelu razgovora o bilateralnim odnosima sugovornici su ocijenili suradnju u području kulture i znanosti vrlo dobrom i sadržajnom. Dogovoreno je održavanje 3. sjednice mješovitog odbora za znanstveno i tehničku suradnju u drugoj polovici ove godine.

U pogledu multilateralne suradnje, ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako Republika Hrvatska uspješno suraduje s Narodnom Republikom Kinom na multilateralnom planu u okviru raznih međunarodnih foruma.

U utorak se ministrica Grabar-Kitarović sastala s potpredsjednikom Narodne Republike Kine Zeng Qinghong-om (ZENG CINGHONG). U razgovoru je naglasak stavljen na razmatranje bilateralnih odnosa između dviju zemalja u svim područjima s posebnim osvrtom na jačanje i intenziviranje gospodarske suradnje. Također su razmijenjena mišljenja o najaktualnijim pitanjima u pogledu odnosa i suradnje na multilateralnim osnovama.

Ministrica Grabar-Kitarović u utorak je također posjetila Kinesku udrugu prijateljstva sa stranim zemljama kojom prilikom se sastala s predsjednikom udruge Chen Haosu-om. U razgovoru je izražena želja za obostrane doprinose daljnjem učvršćenju medusobnih odnosa izmedu dvije zemlje.

Tijekom današnjeg dana ministrica Grabar-Kitarović dala je intervju za program Dialogue Središnje kineske televizije (CCTV) koji ugošćava sugovornike iz cijelog svijeta uključene u pitanja međunarodnih odnosa.


Ured glasnogovornika



Priopćenja