Ministar Primorac u Hong Kongu potpisao Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar financija Republike Hrvatske Marko Primorac sudjelovao je 24. i 25. siječnja 2024. godine na Azijskom financijskom forumu (AFF) u Hong Kongu, na poziv tajnika za financije Posebnog upravnog područja Hong Konga NR Kine Paula Chana. U uvodnom panelu AFF-a, ministar Primorac sudjelovao je s drugim visokim predstavnicima u dijalogu o održivosti financiranja, fiskalnom kapacitetu i potencijalima međunarodne suradnje u postpandemijskom razdoblju, vezano za gospodarske strukturne reforme, jačanje otpornosti gospodarstva i povećanje produktivnosti s ciljem intenziviranja konkurentnosti na globalnom tržištu. U svome je izlaganju ministar Primorac izložio važnost kvalitete strateškog planiranja u rješavanju problema kriza na nacionalnoj i globalnoj razini te istaknuo stabilne hrvatske makroekonomske pokazatelje i njezin povijesno visoki kreditni rejting.

Tijekom službenog posjeta Posebnom upravnom području Hong Kongu, ministar Primorac potpisao je Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine. Stupanjem na snagu ovog Ugovora postići će se brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda te poboljšati uvjeti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Također će se povećati razina ukupne gospodarske aktivnosti te omogućiti daljnji razvoj i jačanje bilateralnih odnosa.

U okviru posjeta, ministar Primorac i veleposlanik Mihelin održali su sastanke s čelnicima i predstavnicima Gospodarske komore Hong Konga i Kineske gospodarske komore u Hong Kongu, na kojima su predstavljene brojne mogućnosti za jačanje bilateralne suradnje i trgovine Republike Hrvatske s Hong Kongom, kao i mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku. Ministar Primorac upoznao je predstavnike navedenih gospodarskih komora s reformama, kretanjima rasta hrvatskog gospodarstva, mogućnostima za razvoj investicija te izuzetno pozitivnim ocjenama hrvatskog ulagačkog kreditnog rejtinga. Veleposlanik Mihelin približio je sugovornicima najvažnije sektore kojima hrvatsko gospodarstvo može zainteresirati buduće hongkonške ulagače, izdvojivši posebno hrvatsku IT i turističku industriju, osvrnuvši se pritom i na višegodišnja nastojanja za uspostavom izravnog leta koji bi povezivao Republiku Hrvatsku s NR Kinom, moguće upravo i putem Hong Konga i njegovog prijevoznika Cathay Pacific s kojim je Veleposlanstvo već započelo dijalog. Sastancima je nazočila i počasna konzulica Republike Hrvatske u Posebnom upravnom području Hong Kongu NR Kine Lady Ivy Wu.

Ministar Primorac sastao se i s tajnikom za gospodarske i financijske poslove Posebnog upravnog područja Makaa NR Kine Leijem Waijem Nongom, s kojim je razmijenio mišljenja i dosadašnja iskustva u razvoju industrije turizma, posebice u njenom visokom segmentu te razgovarao o mogućoj daljnjoj suradnji Hrvatske i Makaa.

Pisane vijesti