Konferencija o Srednjoj i Jugoistočnoj Europi

Na pekinškom Capital Normal sveučilištu 14. studenog 2015. organizirana je dvodnevna znanstvena konferencija o Srednjoj i Jugoistočnoj Europi i Kini.

Gostujući predavači iz 16 zemalja obuhvaćenih procesom Kina +16, a u koje spada i Hrvatska, tijekom konferencije nastojali su približiti povijest i suvremeni politički i društveni razvoj ovih zemalja kineskoj akademskoj publici.

Uvodničar i izlagač bio je hrvatski veleposlanik u NR Kini Nebojša Koharović. On je u ime diplomatskog zbora otvorio konferenciju koju je organizirao Centar za civilizacijske studije pri ovom Sveučilištu. Veleposlanik Koharović uvodno je naglasio da danas postoji niz komplementarnih inicijativa koji povezuju zemlje Srednje i Jugoistočne Europe s Kinom; Kina + 16 je jedna od njih, kao i inicijativa kineskog predsjednika Xi Jinpinga Jedan pojas, jedan put (One Belt, One Road).

-Hrvatska i Kina su dobri prijatelji već dugi niz godina. Naše je prijateljstvo izdržalo i teška vremena kroz koja su naše zemlje, svaka za sebe, tijekom godina prolazile, ali suradnja je uvijek ostala jednako kvalitetna – bila je uvijek čvrsta i plodonosna- rekao je veleposlanik, naglasivši da između Kine i Hrvatske postoji međusobno povjerenje i razumijevanje. Hrvatska Kinu doživljava kao jednog od glavnih globalnih igrača u dinamičnom međunarodnom okruženju.

-Hrvatska daje punu podršku inicijativi Jedan pojas, jedan put. S obzirom na naš izvanredan geostrateški položaj u srcu Europe, očekujemo da ćemo biti jedno od sjecišta budućih projekata od kojih ćemo svi imati koristi. Ipak, živimo u turbulentnim, nesigurnim vremenima u kojima postoje stalne prepreke rastu i oporavku. Te zapreke moramo zajednički izbjeći. Kako i uči stara kineska mudrost, kriza znači ujedno i mogućnost pa trebamo promovirati naše komparativne prednosti i iskoristiti trenutak obnovljenog interesa Kine za Srednju i Istočnu Europu u političkom i ekonomskom smislu. Taj se interes proteže na gotovo sve dijelove društva. Pomaže nam da se razumijemo i ujedno nas zbližava – naglasio je u svom izlaganju hrvatski veleposlanik.

Vodstvo Centra za civilizacijske studije trebalo bi 2016.godine posjetiti Hrvatsku i dogovoriti konkretniju suradnju sa hrvatskim sveučilištima. Srednja i Jugoistočna Europa Kini su zanimljive i u sklopu Kina+16 inicijative i u sklopu projekta Novog puta svile – Jedan pojas, jedan put, koji, među ostalim, podrazumijeva približavanje u kulturnoj i sveučilišnoj suradnji.

Centar za civilizacije Capital Normal sveučilišta ujedno priprema i knjigu na kineskom jeziku koja će se baviti Hrvatskom, a koja bi, osim pregleda njezinih turističkih, prirodnih, kulturnih i ekonomskih mogućnosti, dala povijesnu i akademsku dimenziju naše zemlje kako bi se i na taj način pojačao interes kineskih znanstvenika za proučavanje povijesti zemalja Srednje i Jugoistočne Europe, ali i mogućnost razmjene i stipendiranja profesora i studenata u oba pravca.

 



Priopćenja