Jačanje suradnje Hrvatske i Kine u području zaštite okoliša i očuvanja bioraznolikosti

Nacionalni park Plitvička jezera i njihov kineski pandan, nacionalni park Jiuzhaigou u pokrajini Sičuanu te Prirodoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut za biologiju iz Chengdua kineske Akademije društvenih znanosti potpisali su Memorandum o suglasnosti o suradnji u ekološkom očuvanju i razvoju ekoturizma. Također, otkrivena je i prigodna ploča Zajedničkog hrvatsko-kineskog laboratorija o bioraznolikosti i ekosustavu u sklopu Pojasa i puta za istraživačku stanicu u Jiuzhaigou. Riječ je o nastavku višegodišnje uspješe suradnje koja je oživotvorena već 2014. godine osnivanjem Zajedničkog istraživačkog centra za ekološku zaštitu na Plitvičkim jezerima. 

Ova dva događaja održana su u sklopu velikog međunarodnog znanstvenog simpozija o jačanju otpornosti i održivom razvoju mjesta svjetske prirodne baštine na listi UNESCO-a. 

Prigodom boravka u Jiuzhaigou, koji zaista svojim sustavom sedrenih kaskadnih barijera i tirkiznom bojom  jezera u gustim šumama podsjeća na Plitvička jezera, veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini mr.sc. Dario MIhelin održao je sastanak s vodstvom prefekture Aba, glavnim tajnikom KP Kine za prefekturu Aba Liuom Pingom, guvernerom prefekture Aba Luom Zhenhuaom te direktorima nacionalnih parkova Jiuzhaigou i Huanglong koji imaju partnersku suradnju s Nacionalnim parkom Plitvička jezera i Nacionalnim parkom Krka. Dugogodišnja suradnja nacionalnih parkova istaknuta je kao primjer i u skopu priprema za COP 15 Konvencije o bioraznolikosti koja će se održati u kineskom Kunmingu sredinom listopada .



Pisane vijesti