Hrvatski keramičari u Kini

Keramičari iz Hrvatske - Danijela Pičuljan, Snježana Pokos-Vujec i Boris Roce-pozvani su na sudjelovanje na keramičarskoj umjetničkoj rezidenciji u Kini od 26. listopada do 26. studenog 2016. godine. Organizator projekta je FuLe International Ceramic Art Museum ( FLICAM), Fuping. FLICAM je moderni kompleks muzeja i dokumentacijskog centra koji svake godine poziva umjetnike keramičare iz cijelog svijeta na sudjelovanje u umjetničkim rezidencijama. Uz centralni muzejski izložbeni prostor, FLICAM sadrži i 21 paviljon s nacionalnim muzejima gdje su izloženi radovi više od 500 umjetnika. Sam koncept gradnje i dogradnje muzeja polazi od ideje da se na jednom mjestu nađu radovi umjetnika iz cijelog svijeta. Tako su prvi muzejski paviljoni Francuske i Skandinavije otvoreni 2005., Australije, Azije i SAD-a 2007., a Velike Britanije, Nizozemske i Belgije 2008. godine. Tijekom godina na umjetničkim rezidencijama sudjelovali su umjetnici iz mnogih zemalja, a u međuvremenu su osnovani i novi muzejski paviljoni Italije, Njemačke i zemalja istočne Europe.

Sudjelovanje na svjetski priznatom programu FLICAM umjetničke rezidencije velika je čast za svakog keramičara i zemlju koju predstavlja, a hrvatski umjetnici ove godine po prvi puta sudjeluju u izradi umjetničkih radova koji će biti temelj za otvaranje Hrvatskog muzeja, kao novog izložbenog paviljona unutar FLICAM-a.

 Za navedeni projekt hrvatski keramičari dobili su i pismo potpore ULUPUH-a, kao krovne umjetničke organizacije, te potporu Ministarstva kulture RH.

 Radovi nastali tijekom rezidencije bit će uvršteni u zbirku FULE međunarodnog muzeja keramike, s mogućnošću daljnjeg izlaganja u drugim dijelovima Kine i drugim zemljama.



Priopćenja