Hrvatska gospodarska komora otvorila predstavništvo u Šangaju

Hrvatska gospodarska komora (HGK) 29. studenog je otvorila je predstavništvo u Šangaju, a tom prigodom održan je i Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojem je sudjelovalo više od stotinu kineskih gospodarstvenika, prilikom čega je potpisan i Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT COIC.
U hrvatskom izaslanstvu koje je okupljenima predstavilo potencijale Hrvatske bili su izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić, hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, dogradonačelnica Zagreba Olivera Majić, potpredsjednik HGK Želimir Kramarić i Melida Ivković iz Agencije za investicije i konkurentnost i državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac.

Predsjednik HGK Luka Burilović izrazio je uvjerenje da će predstavništvo Komore doprinijeti uspješnijoj suradnji dviju zemalja, a otvaranjem predstavništva HGK u Šangaju obilježeno je i 25 godina uspostave gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine.  Prema riječima g. Burilovića, prisustvo HGK ‘na terenu’ trebalo bi pridonijeti boljoj i uspješnijoj gospodarskoj suradnji Kine i Hrvatske, imajući u vidu da je trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine daleko od zadovoljavajuće, posebno s obzirom na veliki potencijal kineskog tržišta.  Veleposlanik Koharović istaknuo je kako je uvjeren da će predstavništvo HGK pomoći u rješavanju potrebnih uvoznih certifikata za kinesko tržište, i na taj način spriječiti daljnje propuštanje prilika za ulazak na ovo tržište.



Priopćenja