Hrvatska dječja književnost u Kini

Zagrebački uredničko-autorski par Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović već su godinama sa svojim knjigama i slikovnicama za djecu i mlade prisutni na brojnim svjetskim tržištima, a jedno od posebno propulzivnih novih tržišta je Kina, gdje u prosincu izložbama i predavanjima promoviraju izdanja svojih nakladničkih kuća Kašmir promet i Dječja knjiga. U Pekingu je u petak, 4.prosinca otvorena izložba ilustracija i održan susret najmlađih čitatelja sa autorima.
Veleposlanik RH u NR Kini Nebojša Koharović istaknuo je na maloj ceremoniji otvorenja izložbe kako kroz ove priče najmlađi u Kini imaju priliku čuti i saznati nešto više o Hrvatskoj. Dječje slikovnice i ilustracije pisani su i oslikani univerzalnim jezikom mašte i ljubavi, dodao je.
Na kinesku turneju hrvatske autore pozvao je nakladnik Guangxi Normal University Press iz Guilina, koji je do sada objavio autorske slikovnice 'Plavo nebo' i 'Ljubav', a do kraja godine bi trebao objaviti i 'Ciconiu Ciconiu' i 'Malenog'", najavila je Andrea Petrlik Huseinović.

Kašmir promet, mali nakladnik specijaliziran za dječju i književnost za mlade, osnovan je 1993., te je do danas prava na svoje slikovnice prodao u više od 30 zemalja svijeta. Prisutan na kineskom tržištu od 2009., autorski je duo u Kini doživio pravi "boom" pa su, na primjer, samo lani prodali čak 28 naslova trima nakladnicima iz Kine.

U sklopu kineske turneje, koja obuhvaća pet gradova - Peking, Wuhan, Guangzhou, Shenzhen i Guilin, bit će organizirane dvije izložbe na kojima će biti predstavljene 73 originalne ilustracije Petrlik Huseinović, a autorski će par održati i dva predavanja namijenjena studentima umjetnosti, djeci i čitateljima.

Izložba pod nazivom "Djetinjstvo, ljubav i plavo nebo" bit će podijeljena u dva dijela: prvi dio već je  izložen u Pekingu u Nacionalnoj knjižnici Kine, dok će drugi dio biti izložen u Art Centru u Wuhanu.
Tijekom boravka u Kini na programu je i niz radionica na kojima će kreirati i stvarati zajedno s djecom, te raditi razglednice na temu priče o hrvatskoj bijeloj rodi iz Čigoča, što je tema njezine slikovnice "Ciconia Ciconia".
 



Priopćenja