HGK gospodarski forum u Šangaju

Gospodarski forum u organizaciji HGK održao se 05.studenoga u Šangaju, gotovo točno na godišnjicu otvorenja predstavništva HGK u financijski najmoćnijem gradu Kine. Na otvaranju je govorio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji se osvrnuo se na trend rasta trgovinske razmjene između Hrvatske i Kine koja je prošle godine iznosila 903 milijuna dolara. „U Kinu smo izvezli robe u vrijednosti od 125,9 milijuna dolara, što je za 50 posto više u odnosu na 2016. godinu. Niski operativni troškovi u odnosu na druge članice EU i odličan geostrateški položaj ono su što Hrvatsku čini privlačnom destinacijom kineskim ulagačima. Tri glavna paneuropska prometna koridora idu kroz našu zemlju i to nas stavlja na najkraću kopnenu rutu od srednje Europe prema Aziji“, naglasio je premijer, dodavši da je hrvatska cestovna infrastruktura vrhunska, a odličan zemljopisni položaj naših luka skraćuje transport robe preko Sueskog kanala za gotovo tjedan dana.

Upravo je sektor transporta i logistike u fokusu kineskih investitora već duže vremena, a posebno ih zanimaju naše željeznice, pomorske i zračne luke.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović sa zadovoljstvom je naglasio da je HGK – predstavništvo Šangaj u tih godinu dana “postalo baza za sve naše gospodarstvenike koji razmišljaju o širenju poslovanja na ovaj dio svijeta. Samo u prvih šest mjeseci rada predstavništva obratilo nam se više od 120 tvrtki.“ Najviše prostora za daljnji rast suradnje s Kinom vidi u plasiranju visokokvalitetnih hrvatskih proizvoda na kinesko tržište, prvenstveno prehrambenih. „Za naše gospodarstvenike ključna je tema rješavanje pitanja certifikata i dozvola izvoza pojedinih proizvoda,“ istaknuo je Burilović.
 



Priopćenja