EU povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica sudjelovao na okruglom stolu „EU-China Development Cooperation“

U okviru boravka u Pekingu, povjerenik Europske unije za međunarodni razvoj i suradnju Neven Mimica sudjelovao je 15. studenoga 2018. godine na Okruglom stolu o razvojnoj suradnji između Europske unije i NR Kine, pod nazivom „Cooperation towards Coherence of Connecting Europe & Asia and the "Belt & Road Initiative". Okrugli stol održan je u organizaciji Kineskog centra za međunarodne gospodarske razmjene (China Centre for International Economic Exchanges  - CCIEE).

Ovo je prva bilateralna konferencija između Kine i Europske unije o razvojnoj suradnji od uspostave Agencije za međunarodnu suradnju u Kini (China International Development Cooperation Agency - CIDCA) i objavljivanja strategije EU-a o povezivanju Europe i Azije. Objavljena 19. rujna 2018. godine, Strategija EU-a o povezivanju Europe i Azije navodi viziju Europske unije za bolju povezanost Europe i Azije, s konkretnim političkim prijedlozima i inicijativama za poboljšanje povezanosti Europe i Azije.

Povjerenik Neven Mimica, potpredsjednik CIDCA-a Deng Boqing i potpredsjednik CCIEE-a Zhang Xiaoqiang, pružili su svoje viđenje važnosti pronalaženja sinergije u razvojnoj suradnji između EU-a i Kine, a na okruglom stolu su bili nazočni i visoki dužnosnici iz Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reformu (NDRC), Ministarstva vanjskih poslova NR Kine, te predstavnici veleposlanstava država članica Europske unije, razvojnih agencija, think tankova i financijskih institucija.



Priopćenja