Dokumentacija potrebna za dozvole boravka – NR Kina – izvaci iz matičnih knjiga, uvjerenje o nekažnjavanju

U posljednje vrijeme VRH Peking je zaprimio nekoliko upita vezanih za pribavljanje dokumentacije koja se prilaže uz zahtjeve za ishođenje ili produživanje dozvola boravka u NR Kini, poglavito uvjerenja o nekažnjavanju, te rodnih ili vjenčanih listova.
Ovim putem koristimo priliku upoznati i upozoriti RH državljane kojima su potrebni navedeni dokumenti, o proceduri ishođenja istih, te o potrebi legalizacije istih kako bi se mogli koristiti u NR Kini.
Zahtjevi za pribavljanje pojedinih dokumenata mogu se postaviti putem VRH Peking, no dokumenti neće biti propisno legalizirani, te se sami po sebi neće moći koristiti u NR Kini. Kineska strana prihvaća tzv. potvrde veleposlanstva o sadržaju isprava, no VRH Peking nije ovlašten davati nikakve potvrde o sadržaju isprava, te neće moći izdavati potvrde o pribavljenim uvjerenjima o nekažnjavanju niti o rodbinskim odnosima.
S obzirom na cijelu proceduru legalizacije dokumenta (opis procedure u prilogu), preporuča se da stranke same u RH pribave navedene dokumente prilikom posjeta ili pak da ovlaste članove obitelji ili prijatelje punomoćju na kojoj je ovjeren potpis (ovjera u VRH Peking) ili da ovlaste odvjetnika za pribavljanje dokumenata punomoćju na kojoj nije potrebna ovjera potpisa.
Napominje se da su se događale situacije gdje su nadležna tijela izdavala navedene potvrde članovima obitelji i bez punomoći, no većinom se radi o izuzecima, te eventualno prije dolaska u Peking možete provjeriti kod nadležnog tijela je li potrebna punomoć i ako je kakva.
Zahtjev za pribavljanje izvatka iz kaznene evidencije možete naći u prilogu, a više informacija možete dobiti stranicama Ministarstva pravosuđa  i na brojeve telefona +385 1 3714 213 ili +385 1 3714 212.
Napominje se da su Posebna upravna područja Hong Kong i Makao potpisnici Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, te da je za ta područja na dokumente dovoljno pribaviti apostil koji se pribavlja na Općinskom sud nadležnom prema mjestu izdavatelja isprave.

Prilozi:

-          Opis postupka legalizacije dokumenta
-          Zahtjev za pribavljanje podataka iz kaznene evidencije



Priopćenja