Dioklecijanova palača na Festivalu snijega i leda u Harbinu

Na najpoznatijem svjetskom Festivalu snijega i leda u kineskom gradu Harbinu, otvorenom danas, po prvi puta u povijesti Festivala našla se i jedna ledena skulptura koja predstavlja Republiku Hrvatsku i to Dioklecijanovu palaču.

Tema ovogodišnjeg, 22. po redu Festivala snijega i leda jest baština svih 18 sudionica Suradnje država Srednje i Istočne Europe i Narodne Republike Kine, čime se pokazuje njezin značaj. Kad je riječ o “ledenoj” Dioklecijanovoj palači čiji je završni izgled do samog otvorenja bio iznenađenje, organizatori su pošli od povijesnog prikaza njene pune ljepote, smjestivši je u samom središtu izložbe, ujedno je predstavljajući kao jednu od rijetkih ostavština Rimskog carstva koja i danas živi sa svojim stanovnicima.
Harbin je grad na sjeveru Kine s jakim utjecajem ruske i istočnoeuropske kulture i umjetnosti, otvoren međunarodnoj suradnji, pa je tako u tijeku i uspostava suradnje između Harbina i Varaždina.
Na otvorenju Festivala sudjelovalo je izaslanstvo predvođeno veleposlanikom Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini Darijem Mihelinom, a u kojemu su bili i direktorica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju Franka Gulin te direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore Dražen Holmik.



Priopćenja