Delegacija Grada Splita u Hangzhou i Šangaju

Delegacija Grada Splita u sastavu Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća i Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove na poziv gradonačelnika g. Xu Liya boravila je 2.-5. prosinca 2018. godine u Hangzhou u svrhu sudjelovanja na 1. Općoj skupštini Belt and Road Local Cooperation (BRLC). Osnivanje BRLC-a inicirano je od strane pokrajine Hangzhou i Kineskog društva za prijateljstvo sa stranim zemljama, sjedište Tajništva smješteno u gradu Hangzhou. Grad Split pozvan je da bude jedan od članova osnivača BRLC-a, obzirom da su Grad Split i Hangzhou gradovi prijatelji od 2014. godine.
Prva Opća skupština okupila je 150 delegata iz 60 gradova i organizacije iz zemalja uključenih u inicijativu Pojas i Put. Uz Opću skupštinu, delegati su sudjelovali i na seminaru pod nazivom „Artificial Intelligence Facilitates Urban Governance“, tijekom kojega su velike tvrtke sa sjedištem u Hangzhou, poput Hikvisiona i Alibabe, predstavile svoja najbolja rješenja za razvoj pametnih gradova.

Delegacija se u srijedu, 5. prosinca susrela s dužnosnicima grada Hangzhou-a te je kineskim poduzetnicima i gradu Hangzhou predstavila najznačajnije gradske projekte, među kojima je najvažniji Tehnološki park na Dračevcu, splitska smart city rješenja te projekt brze gradske željeznice do zračne luke. S predstavnicima Hangzhoua razgovarali su i o nastavku suradnje dva grada prijatelja, mogućnostima povezivanja splitskog Sveučilišta i tamošnjih visokih učilišta kao i razvijanju suradnje na području sporta. Važnost Splita kao turističke destinacije zanimljive sve većem broju kineskih gostiju također je bila predmet razgovora splitskog izaslanstva s kineskim partnerima. Delegacija je također posjetila Šangaj gdje se susrela s predstavnicima kompanije ZPMC Shanghai.



Priopćenja