Proslava Dana državnosti, 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Madridu obilježilo je 30. svibnja 2022. Dan državnosti, 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske gitarističkim koncertom Petra Čulića u Svečanoj sali (Salón de Baile) Muzeja Cerralbo u Madridu i domjenkom u vrtu Muzeja. Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog, političkog i kulturnog života, te pripadnici hrvatske zajednice u Španjolskoj.

Veleposlanica Malenica je u prigodnom govoru istakla važnost ove obljetnice za Republiku Hrvatsku, borbu za slobodu i put Hrvatske prema članstvu u UN-u, EU i NATO-u. Naglasila je potrebu zajedništva i solidarnosti u osudi ruske agresije i pomoći Ukrajini, čija obrana je ujedno i borba za obranu svih vrijednosti na kojima se temelji EU, te je istakla potrebu nastavka procesa proširenja.

Gitaristički nastup Petra Čulića oduševio je okupljene uzvanike virtuoznošću izvedbe i sposobnošću da se svojim umjetničkim izričajem približi publici. Glazbeni užitak osigurao je izbor kompozicija hrvatskih i španjolskih skladatelja te hrvatskih tradicionalnih skladbi. Publici se osobito svidjela izvedba nacionalnih himni Hrvatske i Španjolske koje je Petar Čulić, prilagodio za gitaru posebno za ovu priliku.
 

Pisane vijesti