Zajednička svečana sjednica parlamenata Poljske i Litve povodom obilježavanja 230. godišnjice potpisivanja Trećesvibanjskog ustava

U ponedjeljak. 3. svibnja 2021. godine, održana je zajednička svečana sjednica parlamenata Poljske i Litve povodom obilježavanja 230. godišnjice potpisivanja Trećesvibanjskog ustava, donesenog 3. svibnja 1791. godine. Na svečanoj sjednici sudjelovali su zastupnici Sejma i Senata, donjeg i gornjeg doma parlamenta Poljske, i zastupnici litavskog parlamenta Sejma, a sudionicima su se obratili predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda i predsjednik Republike Litve Gitanas Nauseda. Zajedno s predstavnicima diplomatskog zbora Poljske i Litve sjednicu je putem video-veze pratio veleposlanik Tomislav Vidošević.

Ustav Poljsko-litavske unije smatra se prvim modernim temeljnim pravnim aktom u Europi, a drugim u svijetu, iza SAD-a. Trećesvibanjski ustav uspostavio je ustavnu monarhiju, a zasnivao se na pravilu trodiobe vlasti, te je jamčio građanima zaštitu zakona. Ustav je bio na snazi nešto više od godinu dana, do diobe Poljske u 1772. godini.



Priopćenja