Potvrda višegodišnjih i bliskih prijateljskih odnosa Hrvatske i Poljske

  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se, u srijedu 19. travnja 2023. godine, s ministrom vanjskih poslova Republike Poljske Zbigniewom Rauom u Zagrebu.

Današnji sastanak potvrdio je višegodišnje odlične i intenzivne odnose dviju država. Hrvatska i Poljska nemaju otvorenih pitanja i uspješno surađuju u brojnim područjima. Posebno se ističe obrambena suradnja, gdje je sudjelovanje hrvatskih vojnika u „Ojačanoj prednjoj prisutnosti“ u Poljskoj potvrda hrvatskog prijateljstva i solidarnosti s poljskim narodom, kao i s drugim NATO saveznicima.

„Hrvatska i Poljska dijele zajedničko stajalište o potrebi nastavke snažne potpore borbi ukrajinskog naroda za slobodu. Hrvatska visoko cijeni napore koje Poljska ulaže u pružanju svakovrsne pomoći Ukrajini, a posebno one koji su usmjereni zaštiti i zbrinjavanju velikog broja izbjeglica iz te zemlje“, rekao je ministar Grlić Radman.

Teme današnjih razgovora bile su i daljnji razvoj gospodarske suradnje, energetika, proces proširenja u jugoistočnoj Europi, regionalna suradnja, posebno ona u okviru Inicijative tri mora, koju su naše dvije zemlje zajednički inicirale, kao i druga pitanja od zajedničkog interesa.  

Izražena je potpora naporima svih zemalja koje pretendiraju postati članice naše europske obitelji, polazeći od ocjene kako je, posebno za stabilnost država jugoistočne Europe, važna europska perspektiva, ali i provođenje reformi kako bi se zadovoljili postavljeni kriteriji članstva u EU-u. Ministri su zaključili kako postoji veliki potencijal za daljnje povećanje međusobne trgovinske razmjene, s obzirom na stabilan rast gospodarstava u obje zemlje.

„Iskoristio bih ovu prigodu još jednom pozvati Poljake, naše drage goste, da i ove godine posjete naš i njihov Jadran. Hrvatska je, nakon ulaska u Schengen i euro-područje postala još bliža i dostupnija svim europskim turistima“, zaključio je ministar.

 

 


Pisane vijesti