Na sjednici Vlade usvojene dvije odluke u vezi hrvatskog sudjelovanja u Inicijativi triju mora

U srijedu, 14. listopada 2020. godine, na sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojena je Odluka o utvrđivanju nacionalnog koordinacijskog tijela i nacionalnog koordinatora za Inicijativu triju mora te Odluka o ulaganju Republike Hrvatske u Investicijski fond Inicijative triju mora.

Prvom odlukom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske imenovano je koordinacijskim tijelom koje će u ime Vlade Republike Hrvatske koordinirati aktivnosti i sudjelovanje  Republike Hrvatske u Inicijativi triju mora. Ministar vanjskih i europskih poslova imenovan je nacionalnim koordinatorom za Inicijativu triju mora.

Potonjom odlukom usvojena je odluka o sudjelovanju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u strukturiranju Fonda. Očekivana veličina Fonda iznosi 3-5 milijardi eura, a sam Fond osnovan je u svibnju 2019. godine u Luksemburgu ulozima Poljske i Rumunjske. U  rujnu 2020. godine obvezu o ulaganju u Fond preuzele su Estonija i Latvija, koji ujedno osigurava sudjelovanje i pravo glasa u upravljačkim tijelima Fonda.

Pristupanje Republike Hrvatske Fondu potvrđuje daljnju potporu Hrvatske ovoj Inicijativi te pridonosi pozicioniranju Hrvatske kao ključne i aktivne sudionice ove platforme.

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma inicijative zemalja istočne i srednje Europe (država članica EU-a) na potezu Baltik-Jadran-Crno more. Njeni ciljevi su jačanje regionalne političke, ekonomske, infrastrukturne, energetske i sigurnosne suradnje. Za Hrvatsku je među ostalim relevantna zbog izgradnje LNG terminala na Krku, koji će se plinovodnom mrežom spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj.

 



Priopćenja