Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske skupine i država Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 28. lipnja 2021. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske skupine i država Zapadnog Balkana. Glavne teme sastanka bile su politika proširenja Europske unije, suradnja u kontekstu Covida-19, post-pandemijski oporavak te jačanje regionalne suradnje.

Ministar je izrazio zahvalnost zemljama Višegradske skupine na neprekidnoj potpori europskom putu zemljama Zapadnog Balkana. Pozdravio je održavanje prvih dviju međuvladinih konferencija sa Srbijom i Crnom Gorom prema novoj metodologiji. Izrazio je nadu da će ojačani politički dijalog EU-a i Srbije i Crne Gore biti snažan poticaj nastavku reformskih nastojanja u ovim državama i posljedično njihovom napretku u pristupnom procesu. Naglasio je važnost postizanja konsenzusa o pregovaračkom okviru za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Također, istaknuo je važnost vizne liberalizacije za Kosovo te provedbe ključnih reformi u Bosni i Hercegovini prije općih izbora u 2022. godini.

„Aktivnim sudjelovanjem u brojnim regionalnim organizacijama i inicijativama Hrvatska prepoznaje važnost regionalne suradnje te kao država članica EU-a ostaje pouzdan partner državama Zapadnog Balkana i nastavlja prenositi znanja i iskustva stečena tijekom procesa pristupanja EU-u. Vjerujemo kako je taj prijenos znanja i iskustava od ključne važnosti, a u osam godina članstva u EU-u, Hrvatska je provela 37 Twinning projekata u partnerskim zemljama, među kojima se nalazi i šest zemalja Zapadnog Balkana, i više od 700 bilateralnih projekata tehničke pomoći“, rekao je ministar.

Dodao je kako Zapadni Balkan zaslužuje biti stalno zastupljen na agendi EU-a te da je od ključne važnosti snažna politička potpora EU-a prema procesu proširenja. S druge strane, istaknuo je važnost predanosti zemalja Zapadnog Balkana provođenju reformi na njihovom europskom putu. Također je izrazio zadovoljstvo namjerom Slovenije da tijekom  nadolazećeg predsjedanja Vijećem EU-a organizira samit EU-Zapadni Balkan koji bi se nadovezao na Zagrebački samit održan tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a prošle godine.

Ističući važnost međusobnog razumijevanja i solidarnosti u pandemijskim uvjetima, ministar je izvijestio da je Hrvatska dodijelila šest milijuna eura za aktivnosti Team Europe 2020 te donirala cjepivo Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Zbog nemogućnosti sudjelovanja ministra vanjskih poslova Anžea Logara na ovom sastanku, a na slovensku zamolbu, ministar Grlić Radman predstavio je umjesto njega prioritete nadolazećeg slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a koje započinje 1. srpnja 2021. godine.

Uz ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlić Radmana, na sastanku je sudjelovao i veleposlanik Tomislav Vidošević. Po završetku konferencije, ministar  je u pratnji veleposlanika posjetio Konzulat Republike Hrvatske u Poznańu na čelu s počasnim Konzulom Jerzyem Domiczem sa sjedništem u Poznańu i nadležnošću za Velikopoljsko i Lubusko vojvodstvo.



Priopćenja