Galic i Dubrovacki podrumi

Prezenatcija vinarije Galic i Dubrovackih podruma U veleposlanstvu RH u Varšavi održana je još jedna unizu uspješnih prezentacija hrvatskih vina namijenjenih za prodaju u Poljskoj. Svoja vina predstavila je vinarija Galic iz Požege i vinarija Dubrovacki podrumi iz Konavla. Vinarija Galic predstavila je svojih sedam kvalitetnih vina (graševina, sauvignon, chardonnay, pinot crni, crno 9, graševina kasna berba, rose) koja se izdvajaju svojim izuzetno bogatim aromaticnim okusima prožetim razlicitim kombinacijama blagih vocnih i drugih primjesa. Dubrovacki podrumi kao vodeca vinska kuca Konavoskog vinogorja po opsegu i kvaliteti proizvodnje predstavili su svoja vina Cabernet Sauvignon, Merlot, Ragusa bijelo, Ragusa crno, Plavac, Kadarun, Merlotina i Trajectum koja su takoder vrlo dobro primljena od strane predstavnika poljskih tvrtki.

Prezenatcija vinarije Galic i Dubrovackih podruma U veleposlanstvu RH u Varšavi održana je još jedna unizu uspješnih prezentacija hrvatskih vina namijenjenih za prodaju u Poljskoj. Svoja vina predstavila je vinarija Galic iz Požege i vinarija Dubrovacki podrumi iz Konavla. Prezentacija s degustacijom vina i domjenkom održana je u organizaciji tvrtki „Expotrade“ i „Jantar Media“ s kojima VRH u Varšavi suraduje. Okupljen je veci broj zainteresiranih renomiranih poljskih tvrtki i poslovnih ljudi koji se bave uvozom vina i ostalim srodnim djelatnostima. U okviru pozdravnog izlaganja tijekom prezentacije veleposlanik Del Vechio je izmedu ostalog istaknuo i vrlo uspješno realiziran posjet Društva poljskog-hrvatskog prijateljstva u sklopu kojeg je od 13. do 19. listopada ove godine, skupina od tridesetak Poljaka; bivših premijera, ministara, veleposlanika, sadašnjih pocasnih konzula i ostalih uglednih i utjecajnih ljudi posjetilo Hrvatsku (Dubrovnik, Split, Korcula, Plitvice, Zagreb), ujedno izražavajuci uvjerenje kako ce ovakve sve brojnije prezentacije otvoriti put za plodonosniju suradnju na podrucju gospodarstva. Vinarija Galic predstavila je svojih sedam kvalitetnih vina (graševina, sauvignon, chardonnay, pinot crni, crno 9, graševina kasna berba, rose) koja se izdvajaju svojim izuzetno bogatim aromaticnim okusima prožetim razlicitim kombinacijama blagih vocnih i drugih primjesa. Temeljeci proizvodnju grožda na vlastitim površinama u blizini Požege tvrtka Galic uzgaja lozu koristeci najnovija saznanja o podlogama, sortimentu i upotrebljavajuci najmoderniju ampelotehniku ne zanemarujuci ekološki aspekt proizvodnje. Tako proizvedeno grožde nakon pažljivog branja se u najkracem roku dovozi do podruma za preradu. Brza prerada u aseptickim uvjetima, koristeci najmoderniju opremu i najsuvremeniju tehnologiju uz tim vodecih strucnjaka garantiraju besprijekorne rezultate vina kao finalnog prozvoda sa optimalnim odnosom kiselina i sladora koje grožde sa ovih prostora ima u vrijeme berbe. Vina tvrtke Galic imaju profesionalno izraden i izuzetno atraktivan dizajn, koji ukljucuje izgled vinske etikete za što su i dobili formalna priznanja u obliku nagrada - 1. mjesto za najbolju vinsku etiketu na Sajmu GAST, Split 2010. To predstavlja poseban adut za specificno poljsko tržište vina, gdje se na osnovi istraživanja procjenjuje kako, trenutno, vino prilikom kupovine vecinom biraju žene. Dubrovacki podrumi kao vodeca vinska kuca Konavoskog vinogorja po opsegu i kvaliteti proizvodnje predstavili su svoja vina Cabernet Sauvignon, Merlot, Ragusa bijelo, Ragusa crno, Plavac, Kadarun, Merlotina i Trajectum koja su takoder vrlo dobro primljena od strane predstavnika poljskih tvrtki. Navedena vinarija ponosi se dugom tradicijom svojih prethodnica koja je pocela 1876. godine osnivanjem u vinarskom svijetu cuvene tvrtke Podrum Pero Kolic. Vinarija Gruda sagradena je 1963. godine sa kapacitetom od 250 vagona prostora po tada suvremenim tehnološkim rješenjima, a u više navrata osuvremenjivana i povecavanog kapaciteta do današnjih 750 vagona. Do kraja šezdesetih godina podignuto je u Konavoskom polju 157 ha netto plantažnih vinograda. Danas Dubrovacki podrumi d.d. raspolaže sa 35 ha svojih obnovljenih vinograda i 70 ha vinograda u kooperaciji sa vinogradarima konavoskog vinogorja. Vina Dubrovackih podruma predstavljaju dobar spoj originalno-tradicionalnog i modernog tehnološki naprednog jer se u završnoj fazi proizvodnje koriste uslugama nizozemskih strucnjaka za dobivanje dodatne kvalitete. Treba napomenuti kako je trenutna potrošnja vina u Poljskoj medu najnižima u Europi, ali se ona konstanto povecava iz godine u godinu. Ta cinjenica, te s obzirom na velik broj stanovnika (oko 40 milijuna) kao i slabu zastupljenost hrvatskih vina, predstavlja priliku za “osvajanje” (n)ovog tržišta. Tim više što sve veci broj Poljaka koji u Hrvatsku dolazi na godišnji odmor po povratku u Poljsku želi konzumirati i neke od proizvoda koji ce ga potsjetiti na lijepo provedeno vrijeme u Hrvatskoj.

Priopćenja