Parlamentarni dio procesa ratifikacije Hrvatskog pristupnog ugovora (HPU) u Francuskoj dovršen je usvajanjem zakona o ratifikaciji HPU

Parlamentarni dio procesa ratifikacije Hrvatskog pristupnog ugovora (HPU) u Francuskoj dovršen je usvajanjem zakona o ratifikaciji HPU u Nacionalnoj skupštini 17. sijecnja 2013. godine, nakon što je dva dana ranije (15. sijecnja) isti usvojen u Senatu.

Parlamentarni dio procesa ratifikacije Hrvatskog pristupnog ugovora (HPU) u Francuskoj dovršen je usvajanjem zakona o ratifikaciji HPU u Nacionalnoj skupštini 17. sijecnja 2013. godine, nakon što je dva dana ranije (15. sijecnja) isti usvojen u Senatu. U oba doma francuskog parlamenta zakon o ratifikaciji HPU je usvojen jednoglasno, a za rijec su se tijekom rasprave javili predstavnici svih politickih skupina. Zakon je skupštinama predstavio delegirani ministar za europske poslove Bernard Cazeneuve, dok su izvijestitelji bili Jean-Louis Carrére, predsjednik Komisije za vanjske poslove, obranu i oružane snage Senata te Philipe Cordery, clan komisije za vanjske poslove Nacionalne skupštine. U roku od 15 dana francuski predsjednik bi trebao potpisati zakon cime ce biti dovršena procedura njegova usvajanja. Naposljetku ce uslijediti polaganje isprave o ratifikaciji. Raspravi u vezi usvajanja zakona o ratifikaciji HPU u Nacionalnoj skupštini nazocio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sa zastupnicima Gvozdenom Flegom i Igorom Dragovanom te drugim clanovima delegacije, dok su na obje rasprave (Senat i Nacionalna skupština) bili nazocni veleposlanik Ivo Goldstein, vojni izaslanik u FR Francois Buj, zamjenik veleposlanika Goran štefanic i drugi djelatnici Veleposlanstva RH u Francuskoj. U sklopu posjeta Francuskoj, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Senata Jean-Pierre Bel-om i predsjednikom Nacionalne skupštine Claude-om Bartolone-om, te u formi radnog rucka s predsjednikom Grupe prijateljstva Francuska-Hrvatska u Nacionalnoj skupštini Patrick Bloche-om.

Priopćenja