Obilježavanje Dana državnosti, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske te 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Parizu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu nizom događanja obilježilo je Dan državnosti, Dan oružanih snaga Republike Hrvatske te 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

U nedjelju, 28. svibnja 2023. godine, u podnožju pariškog Slavoluka pobjede, gdje se nalazi grob Neznanog junaka, održana je ceremonija polaganja vijenaca i paljenja Vječne vatre. Ceremoniji je prisustvovao veliki broj pripadnika hrvatske zajednice iz svih dijelova Francuske.

Vijenac u ime Veleposlanstva položili su Senka Burić, otpravnica poslova Veleposlanstva i pukovnica Sandra Jonjić, vojna izaslanica. Vijence su položile i hrvatske udruge iz cijele Francuske  (Association  des Croates de Lille, Association des Croates du Nord, Association des Croates de la Côte d’Azur, Missions catholiques croates, Association des Anciens Etudiants des Universités Croates (AMCA), Conseil  Représentatif des Institutions et de la Communauté Croates de France (CRICCF). Hrvatsku i francusku himnu otpjevali su pripadnici hrvatske zajednice u Francuskoj. Vječnu vatru simbolično su upalile otpravnica poslova Burić i vojna izaslanica Jonjić, koje su se zatim upisale i u „Zlatnu knjigu“ na Slavoluku pobjede. U utorak, 30. svibnja, održan je prijem za Diplomatski zbor i visoke francuske uzvanike.

U nedjelju, 4. lipnja u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Parizu održana je misa za Domovinu, koju je svojim nastupom uveličala klapa „Merla“ iz Dugopolja. Istoga dana, u večernjim satima, u prostorijama Veleposlanstva održan je prijem za hrvatsku zajednicu u Francuskoj, u nazočnosti ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatska Gordana Grlića Radmana, koji je boravio u službenom posjetu Francuskoj Republici. U svom obraćanju ministar Grlić Radman je podsjetio na 33. obljetnicu održavanja prvih višestranačkih i demokratskih izbora u Hrvatskoj te ujedno i 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Zahvalio je hrvatskoj zajednici u Francuskoj koja je svoje domoljublje svjedočila tijekom Domovinskog rata, kao što ga svjedoči i danas promicanjem veza između Republike Hrvatske i Francuske Republike.

Pisane vijesti