Hrvatski film „Murina“ osvojio prestižnu nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu

Na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu održanom u subotu, 17. srpnja, film Antonete Alamat Kusijanović „Murina“ osvojio je prestižnu nagradu „Camera d’Or“ što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu. „Camera d’Or“ službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Svjetska premijera filma „Murina“ održana je 10. srpnja 2021. godine, u programu „15 dana autora“ (Quinzaine des réalisateurs), a film je nastao u koprodukciji Hrvatske, Brazila, SAD-a i Slovenije s Gracijom Filipović, Leonom Lučev, Danicom Čurčić i Cliffom Curtsom u glavnim ulogama.

Film „Murina“ obiteljska je drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a sniman je na Hvaru, Kornatima i na Koločepu. Projekcija je održana u dvorani „Theatre Croisette“ u programu „15 dana autora“ (Quinzaine des réalisateurs) koji održava se paralelno sa službenim programom festivala u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Program „15 dana autora“  održava se od 1969., na kojem se svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena.

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović (Dubrovnik, 1985), scenaristica i montažerka, diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, te magistrirala režiju na Sveučilištu Columbia u New Yorku, a publici je poznata filmom „Into the Blue“ (2017) koji je dobitnik je mnogih nagrada, primjerice posebnog priznanja međunarodnog žirija na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu te nagrade žirija mladih na 63. filmskom festivalu u Oberhausenu.

Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Slovenskog filmskog centra, Viba filma, Hrvatske radiotelevizija (HRT) i RTV Slovenija. Jedan od izvršnih producenata je Martin Scorsese; producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

 



Priopćenja