Hrvatska pomorska baština i ove godine na festivalu u Sèteu

  • Slika
  • Slika
Hrvatske udruge posvećene njegovanju pomorske baštine, Cronaves iz Splita, Palagruža iz Komiže, Geopark Viški arhipelag te Interpretacijski centar DuBoak iz Malinske, treću su godinu zaredom prisutne na festivalu maritimne baštine Escale à Sète, u toj francuskoj mediteranskoj luci.
Hrvatski štand svečano je otvoren 27. ožujka 2024., uz prisustvo predstavnika lokalnih vlasti, zastupljenih udruga, Ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu, a program je nastavljen klapskom pjesmom, kušanjem hrvatskih specijaliteta te predstavljanjem hrvatske turističke ponude.
Predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu, prva tajnica Lada Muraj, podsjetivši na poslovicu „Stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom“, ukazala je na brižno čuvanje hrvatskih pomorskih tradicija, ali i na trajnu otvorenost drugim utjecajima, posebice na prostoru Mediterana, mora koje povezuje Hrvatsku i Francusku.
Tijekom trajanja festivala, od 26. ožujka do 1. travnja, posjetioci će se moći okušati u gradnji modela brodova bogate hrvatske pomorske baštine, provozati u Falkuši te se još bolje upoznati s tradicijama hrvatskog Mediterana, koji i dalje izaziva veliko zanimanje francuskih turista.

Pisane vijesti