Hommage Tatjani Radovanović u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu održan je u četvrtak, 25. studenog 2021. godine, hommage istaknutoj hrvatskoj pjesnikinji, akademskoj slikarici i grafičarki Tatjani Radovanović (Gdinj, 1933. - Zagreb, 2019.)

Nakon uvodnog pozdrava predsjednice AMCA-e Lamie Barbier-Ruzdic, u kojem je predstavila cjelokupni opus Tatjane Radovanović, u ambijentu ispunjenom Tatjaninim slikama i grafikama posjetiteljima je detaljno o njenom slikarstvu govorio Damir Perinić, a o pjesništvu Vlatko Marić. Večer je bila prožeta recitalima pjesama te vrhunske intelektualke u interpretaciji članova AMCA-e Maje Cioni, Madeleine Kristl, Ivanke Jardin i Maje Perinić.

Tatjana Radovanović bila je članica Društva hrvatskih književnika iza koje su ostale zbirke pjesama što ih je pisala na hrvatskom standardu, zavičajnoj čakavici i francuskom jeziku (Živo stinje; Tragom zalutalih jeka; Od Gdinja do Pariza, od Montparnassa do Montmartra aller-retour). Na pjesničkoj manifestaciji "Croatia rediviva" (2005.) dobila je nagradu Ovjenčanog pjesnika (poeta olivatus). Neke su od njezinih pjesama uglazbljene (Dinko Fio i drugi), dok su neke uvrštene u antologiju francuskog pjesništva.

https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/iza-samozatajne-tatjane-radovanovic-niz-je-samostalnih-i-skupnih-likovnih-izlozbi-u-hrvatskoj-i-francuskoj-cijelog-zivota-bila-je-posvecena-ocuvanju-bastine-1148262

Pisane vijesti