Republika Hrvatska priznala je danas Prijelazno nacionalno vijece u Libiji kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

Republika Hrvatska priznala je danas Prijelazno nacionalno vijece u Libiji kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. U zajednickoj izjavi s Republikom Bugarskom, priznanje Prijelaznog nacionalnog vijeca temelji se na zakljucku kako je Vijece sposobno voditi proces izgradnje demokratske Libije, izgradene na vladavini prava i u kojoj se poštuju najviši medunarodni standardi ljudskih prava. Hrvatska i Bugarska, kao saveznice u okviru NATO-a, u potpunosti su podržali akciju medunarodne zajednice te sudjelovali u zajednickim naporima koji su imali za cilj trenutni odgovor na neposrednu krizu u Libiji.

Republika Hrvatska priznala je danas Prijelazno nacionalno vijece u Libiji kao legitimnog predstavnika libijskog naroda U zajednickoj izjavi s Republikom Bugarskom, priznanje Prijelaznog nacionalnog vijeca temelji se na zakljucku kako je Vijece sposobno voditi proces izgradnje demokratske Libije, izgradene na vladavini prava i u kojoj se poštuju najviši medunarodni standardi ljudskih prava. Hrvatska i Bugarska, kao saveznice u okviru NATO-a, u potpunosti su podržali akciju medunarodne zajednice te sudjelovali u zajednickim naporima koji su imali za cilj trenutni odgovor na neposrednu krizu u Libiji. U provedbi rezolucija Vijeca sigurnosti UN-a 1970 i 1973, NATO je, u suradnji s drugim državama, prije svega pokrenuo operacije u svrhu zaštite civilnog pucanstva u Libiji, kao što je provedba zone zabrane leta. Osim toga, imovina Gadafijevog režima je zaledena, a izdani su i uhidbeni nalozi Medunarodnog kaznenog suda za najviše dužnosnike, kao i samog vodu Moamera Gadafija. Dvije zemlje pozdravljaju „Put prema demokratskoj Libiji“ predstavljen od strane Prijelaznog nacionalnog vijeca, podržavaju viziju nove Libije te su spremne pomoci Vijecu u izgradnji kapaciteta za preuzimanje obveza i održavanje vladavine prava. Takoder vjeruju kako ce Prijelazno nacionalno vijece nastaviti blisku suradnju s medunarodnom zajednicom predstavljenu putem Kontaktne skupine za Libiju u cilju ucvršcivanje regionalne stabilnosti.

Priopćenja