Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic boravio je danas u radnom posjetu Republici Bugarskoj, gdje se sastao s predsjednikom Vlade Boykom Borissovom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic boravio je danas u radnom posjetu Republici Bugarskoj, gdje se sastao s predsjednikom Vlade Boykom Borissovom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic boravio je danas u radnom posjetu Republici Bugarskoj, gdje se sastao s predsjednikom Vlade Boykom Borissovom. „Bugarska i Hrvatska nemaju otvorenih pitanja i nemaju problema“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanovic u izjavi nakon sastanka isticuci da je Bugarska bila medu prvim državama koja je ratificirala hrvatski Pristupni ugovor o ulasku u Europsku uniju. „Mi to znamo cijeniti i zahvali smo zbog toga“, dodao je. Rekao je i da ima prostora za produbljivanje suradnje, prvenstveno u robnoj razmjeni. „Radi se o dvije države koje imaju sve uvjete da budu partneri i prijatelji“. „Razgovarali smo dosta i o europskom financijskom okviru. I Hrvatska i Bugarska su države koje su Prijatelji kohezije. Imamo konkretno izražen interes u korištenju kohezijskih sredstava Europske unije“, kazao je premijer Milanovic isticuci potrebu za dugorocnom suradnjom na tim pitanjima pri cemu, s jedne strane, treba zagovarati fiskalnu odgovornost i strogocu gdje je potrebno, ali se istovremeno treba zalagati za ocuvanje kohezijske politike, jer ona je u interesu i nas, ali i bogatijih država Europske unije. Na pitanje novinara o Makedoniji, premijer Milanovic ustvrdio je da je nažalost ta država u nezavidnoj situaciji, što vec jako drugo traje i u pogledu clanstva u NATO-u i u pregovorima s Europskom unijom. „Mi cemo im davati punu podršku. Nismo susjedne države, tako da ipak imamo odredenu prostornu distancu, i nemamo otvorenih pitanja. Ono što mogu reci je, kada govorimo o drugim državama koje su teritorijalno bliže Hrvatskoj, i njihovoj perspektivi clanstva u Europskoj uniji, da cemo i prema njima biti partneri jer je to naš interes“, rekao je. Podsjetio je da se Hrvatska na svom putu prema Europskoj uniji suocavala s odredenim pritiscima, nosila se s njima i pristajala na kompromise. „U onoj mjeri u kojoj ja odlucujem i u kojoj se mene pita, državama koje su nam susjede, a to su Bosna i Hercegovina, Srbija te Crna Gora, takve vrste zahtjeva mi necemo postavljati“, naglasio je predsjednik Vlade Zoran Milanovic.

Priopćenja