Otvorenje hrvatskog književnog kutka u Nacionalnoj knjižnici „Sv. sv. Ćiril i Metod“ u Sofiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 23. siječnja 2024. svečano je otvoren književni kutak posvećen Hrvatskoj u Nacionalnoj knjižnici „Sv. sv. Ćiril i Metod“ u Sofiji. Tom prigodom potpisan je Memorandum o razumijevanju između bugarske i hrvatske nacionalne knjižnice kojim se ustanovljavaju područja daljnje suradnje između dvije institucije. Događaju su nazočili predstavnici diplomatskog zbora, profesori Sofijskog sveučilišta „Sveti Kliment Ohridski“, studenti, predstavnici hrvatsko-bugarskih kulturnih nevladinih udruga te novinari nekoliko televizijskih i novinarskih kuća.

Prigodne govore o dosadašnjoj vrlo dobroj suradnji dviju knjižnica održale su doc. Krasimira Aleksandrova, ravnateljica bugarske nacionalne knjižnice i gđa Jagoda Ille, knjižničarska savjetnica za međunarodnu suradnju u Uredu ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Veleposlanica RH Jasna Ognjanovac iskoristila je ovu priliku da predstavi projekt Ministarstva vanjskih poslova RB „Žene u diplomaciji - veleposlanica na jedan dan“ temeljem kojeg se gđa Nicole Delcheva, jedna od pobjednica u natječaju i studentica Europskih znanosti na Sofijskom sveučilištu, pridružila djelatnicima VRH Sofija u organiziranju ovog značajnog događaja iz područja kulturne diplomacije.

Vrijedna donacija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ i Croatia Records od 73 knjiga i CD-a ostaje trajno u bugarskoj nacionalnoj knjižnici i dostupna je svim čitateljima.



Pisane vijesti