Otvaranje izložbe Croatian Design X u Sofiji

  • Slika
Dana 1. studenog 2023. održalo se otvaranje izložbe Croatian Design X u galeriji Espace PORT A u Sofiji. Izložba je dio kulturnog programa Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj povodom 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, a organizirana je uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izložbom Croatian Design X organizatori Zagreb Design Weeka Tina Marković i Daniel Tomičić napravili su pregled dijela najboljeg suvremenog hrvatskog dizajna u posljednjem desetljeću. Croatian Design X održava se u sklopu šestog izdanja Melba Design Festivala iz Sofije, temeljem zajedničkog projekta prema kojem je izložba Lokalna ljepota. Pregled bugarskog dizajna 2022. Melba Design Festivala gostovala u Zagrebu ovog rujna, a sada se uzvratna izložba hrvatskog dizajna održava u Sofiji.

Posjetitelji mogu vidjeti visokokvalitetni i nagrađivani hrvatski namještaj, start-up brendove u modi, nakitu, rasvjeti, kućnim dodacima, igračkama i na drugim područjima urbanog života. Kustoski koncept Tine Marković i Daniela Tomičića predstavlja proizvode koji još nisu dostupni na bugarskom tržištu.

Otvaranju izložbe nazočili su predstavnici diplomatskog zbora, Ministarstva vanjskih poslova RB, kulturne i gospodarske zajednice, visoki bugarski dužnosnici, studenti te je izazvalo i interes bugarskih medija. Na početku su se publici obratile organizatorice Melbe Design Festivala, veleposlanica RH u Sofiji Jasna Ognjanovac i organizatori Zagreb Design Weeka, a ovakvu suradnju između dvije države video porukom pozdravila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova RB Nj. E. Marija Gabriel.

Izložba će biti otvorena do 12. studenog 2023.

Pisane vijesti