Priopćenje povodom 25 godina potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma o miru u BiH

Na današnji dan 21. studenoga 1995. godine Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, uobičajeno nazvan Daytonski/Pariški mirovni sporazum, ugledao je svjetlo dana, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Njime je zaustavljen krvavi rat u Bosni i Hercegovini, ali i uređena današnja politička i institucionalna struktura Bosne i Hercegovine, s obzirom da je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio tog mirovnog sporazuma.

Republika Hrvatska je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini izražavajući svoje snažno opredjeljenje za promicanje mira, stabilnosti i sigurnosti u svojem susjedstvu.

Danas, 25 godina kasnije Bosna i Hercegovina nalazi se na putu prema Europskoj uniji. Taj put vidimo kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava.

Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i puna provedba njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje.

Uz snažnu podršku Bosni i Hercegovini Republika Hrvatska u skladu s vlastitim Ustavom i Daytonskim/Pariškim mirovnim sporazumom pomaže Hrvatima Bosne i Hercegovine kao pokretačima procesa i nositeljima vrijednosti euroatlantskih integracija.

Republika Hrvatska pruža snažnu podršku i pomaže Bosni i Hercegovini u ostvarenju njezinih euroatlantskih ambicija. Na tom putu Bosna i Hercegovina prolazit će kroz zahtjevno tranzicijsko razdoblje koje će, uz pomirbu vezanu za dramatičnu prošlost, zahtijevati i da se pomire različita viđenja budućnosti zemlje i društva. Ta rješenja morat će doći kao rezultat unutarnjih dogovora i suglasja legitimnih predstavnika triju naroda i ostalih građana, a s ciljem da Bosna i Hercegovina postane prosperitetna, stabilna i funkcionalna država na dobrobit svih svojih naroda i građana.

Pri tome će Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj imati pouzdanog i vjerodostojnog partnera kao i u najtežim trenucima nedavne prošlosti.Priopćenja