mvpei RH Gordan Jandrokovic sudjelovao na sastanku mvp zemalja clanica Americko-jadranske povelje u Sarajevu 15.12.2009.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandrokovic sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja clanica Americko-jadranske povelje, u utorak, 15. prosinca 2009. godine, u Sarajevu.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandrokovic sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja clanica Americko-jadranske povelje, u utorak, 15. prosinca 2009. godine, u Sarajevu. Osvrnuvši se na hrvatsko iskustvo iz procesa sudjelovanja u Akcijskom planu za clanstvo u NATO-u (MAP-u), ministar je kazao kako MAP predstavlja dobar okvir za uvodenje i provedbu reformi u cilju pripreme zemlje za clanstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Sistematski i uspješno provedene reforme od kljucne su važnosti u Akcijskom planu za clanstvo, buduci da jacaju kapacitete zemlje kandidatkinje u procesu prilagodbe standardima i procedurama u NATO-u, dodao je ministar Jandrokovic. U svezi mirovne misije ISAF u Afganistanu kazao je kako je Republika Hrvatska potvrdila svoju predanost pomoci u održavanju stabilnosti i sigurnosti u toj zemlji, što i ostaje kljucni prioritet Sjevernoatlantskog saveza. U tom kontekstu predstavio je doprinos Republike Hrvatske u izgradnji civilnih ustanova u Afganistanu kroz nedavno izgradeni zdravstveni centar Zhar Shakh, u selu Layoba, koji je financirala Republika Hrvatska. Prepoznavanje važnosti u preuzimanju udjela u sveobuhvatnim naporima u pogledu sigurnosti prihvatile su sve zemlje Americko-jadranske povelje, a to, iz hrvatskog iskustva, približava zemlje Sjevernoatlantskom savezu i cini ih bolje pripremljenim za clanstvo u njemu, istaknuo je ministar. Ministar Jandrokovic najavio je hrvatsko predsjedanje Americko-jadranskom poveljom od sijecnja 2010. godine, a kao prioritete predsjedanja naglasio je donošenje politickih odluka, parlamentarnih procedura, obrambeno i operativno planiranje, te unaprjedenje kapaciteta javne diplomacije. Pozvavši sve zemlje clanice na nastavak ulaganja u rad Americko-jadranske povelje, ministar Jandrokovic istaknuo je hrvatsku spremnost na daljnji doprinos prakticnoj suradnji u tijeku njezina predsjedanja. Hrvatska ce naglasiti važnost sudjelovanja država clanica Povelje u sigurnosnim aktivnostima NATO-a te potaknuti uvezivanje njihovih individualnih sposobnosti sa svrhom ostvarenja zajednickih ciljeva. Zajednickom deklaracijom sa sastanka, ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije podržali su reforme i euroatlantske integracijske procese u državama jugoistocne Europe. Pozdravili su ulazak Crne Gore u Akcijski plan za clanstvo u NATO-u te izrazili nadu da ce u taj program sveobuhvatnih reformi NATO uskoro pozvati Bosnu i Hercegovinu. Ministri su takoder podržali napore medunarodne zajednice te objavu nove americke strategije za izgradnju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu.

Priopćenja