Ministar Grlić Radman: Izborni zakon je nužan kako bi se omogućila ravnopravnost i reflektirao duh i slovo Daytonskog sporazuma

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je u subotu kako bi za BiH veliki iskorak prema Europskoj uniji predstavljalo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona kojim bi se otklonila diskriminacija i omogućilo tamošnjim Hrvatima birati predstavnike u vlasti.

„Ako želimo BiH u Europskoj uniji i NATO savezu, onda BiH treba postići te standarde vladavine prava i europskih demokratskih vrijednosti. Jedna od tih je i izmjena Izbornog zakona koji će ukinuti diskriminaciju te jamčiti svakom narodu jednakopravnost i adekvatnu političku participaciju u svim tijelima i institucijama“, rekao je ministar Grlić Radman u Mostaru.

Zajedno s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak razgovarao je s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem.

Ministar Grlić Radman pri tome je izrazio optimizam da će se izmjene Izbornog zakona u BiH dogoditi tijekom sljedeće godine, a što po njegovim riječima podržava i većina zemalja članica EU. Podsjetio je kako je Hrvatska podržala dogovor lidera Bošnjaka i Hrvata iz lipnja prošle godine kada je postignut sporazum o održavanju izbora u Mostaru koji su na rasporedu 20. prosinca, ali i provedu odluke Ustavnoga suda kako bi se promijenio Izborni zakon sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu.

„Izborni zakon je nužan kako bi se omogućila ravnopravnost i reflektirao duh i slovo Daytonskog sporazuma kojega su prije 25 godina potpisali predstavnici svih triju naroda“, dodao je ministar Grlić Radman.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako se u BiH već 20 godina pokušava izmijeniti Daytonski sporazum kako bi država prešla u 'europsku fazu'. Po njegovim riječima u trenutačnome sazivu Parlamenta ne postoji dvotrećinska većina koja bi ih poduprla, ali je optimističan u mogućnost izmjena Izbornog zakona koji bi po njemu mogao odškrinuti vrata i za ozbiljnije reforme Daytona.

„Jako sam optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti promjene Izbornog zakona koji će osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda te stvoriti temelj da nakon toga napravimo iskorak prema europskoj BiH. To će onda svakako tražiti značajne preinake u odnosu na Daytonski sporazum“, istaknuo je Čović.

Tramišak, koja je u Mostaru održala predavanje o korištenju europskih fondova, izjavila je da se iz fondova europske teritorijalne suradnje očekuje alokacija značajnog dijela od 184 milijuna eura za Bosnu i Hercegovinu. Najavila je i da će Republika Hrvatska iz svoga proračuna nastaviti podržavati projekte od zajedničkog interesa s Bosnom i Hercegovinom.

Izvor: Hina/VladaPriopćenja