Privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u Washingtonu s delegacijom boravio u službenom posjetu saveznoj državi Minnesoti

Privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u Washingtonu Vice Skracic s delegacijom boravio je u službenom posjetu saveznoj državi Minnesoti. Tom prigodom je guverneru Marku Daytonu urucio prigodnu plaketu ministra obrane Republike Hrvatske povodom obilježavanja 15. obljetnice suradnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote u okviru americkog programa „State Partnership“. Osim s Hrvatskom, Nacionalna garda Minnesote održava partnerske odnose još jedino s Norveškom. U srdacnom razgovoru s guvernerom Daytonom, a u nazocnosti zapovjednika Nacionalne garde generala Ricka Nasha, potvrden je stoga obostrani interes i predanost viziji da se poseban odnos koji se njeguje izmedu Minnesote i Hrvatske kroz vojnu suradnju nadogradi suradnjom i u civilnoj domeni. Takoder su održani i susreti s celnicima Trgovinskog ureda Minnesote.

Privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u Washingtonu Vice Skracic s delegacijom boravio je u službenom posjetu saveznoj državi Minnesoti. Tom prigodom je guverneru Marku Daytonu urucio prigodnu plaketu ministra obrane Republike Hrvatske povodom obilježavanja 15. obljetnice suradnje Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote u okviru americkog programa „State Partnership“. Osim s Hrvatskom, Nacionalna garda Minnesote održava partnerske odnose još jedino s Norveškom. U srdacnom razgovoru s guvernerom Daytonom, a u nazocnosti zapovjednika Nacionalne garde generala Ricka Nasha, potvrden je stoga obostrani interes i predanost viziji da se poseban odnos koji se njeguje izmedu Minnesote i Hrvatske kroz vojnu suradnju nadogradi suradnjom i u civilnoj domeni. Takoder su održani i susreti s celnicima Trgovinskog ureda Minnesote. Naredni dan privremeni otpravnik poslova Skracic i delegacija posjetili su Sveucilište Minnesota i susreli se s dvadesetak profesora i ravnatelja cetiri istraživacka instituta, poput Centra za stanovništvo i Centra za istraživanje povijesti imigracije. Potonji ima vrlo vrijednu arhivsku gradu o hrvatskim iseljenicima, a za proucavanje iste moguce je koristiti stipendiju lokalne obitelji Novak. Utvrden je interes za suradnjom s obrazovnim i istraživackim institucijama u Hrvatskoj. Posjet je završen demonstracijom gašenja požara u tvrtki Erthclean, specijaliziranoj za neškodljive supstance za iznimno brzo i ucinkovito gašenje požara, koja je zainteresirana za suradnju i moguce ulaganje u Republiku Hrvatsku. U delegaciji privremenog otpravnika poslova Skracica bili su bojnik Robert Katic iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu, te diplomati iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Chicagu - generalna konzulica Jelena Grcic Polic, konzul savjetnik Sanja Lakovic i trgovinski attaché Ivan Biljan. Tijekom posjeta pružene su i konzularne usluge hrvatskim iseljenicima u okolici St. Paula/Minneapolisa.

Priopćenja