Plenković i Pelosi: Jačamo savezničke odnose i nastavljamo suradnju u podršci Ukrajini

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, u zajedničkoj izjavi za medije u Banskim dvorima potvrdili su danas uzlazni trend bilateralnih odnosa i nastavak suradnje u davanju podrške prijateljskoj Ukrajini.

"Veselimo se skorom potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i želimo unaprijediti suradnju u svim granama gospodarstva, a osobito u energetskom sektoru i obrambenoj suradnji", rekao je Plenković, dok je Pelosi ocijenila da je Hrvatska "dovoljno mala da bude otporna, ali dovoljno velika da bude značajna u pogledu sigurnosti, demokracije, mira i vrijednosti".
 
Izrazivši srdačnu dobrodošlicu predsjednici Zastupničkog doma američkog Kongresa, koja će sutra imati i važan doprinos parlamentarnom summitu Krimske platforme, Plenković je naglasio da su susret obilježile dvije ključne teme; daljnja suradnja između SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajini, koja je žrtva agresije Putinovog režima, te razgovor o bilateralnim hrvatsko-američkim odnosima i suradnji.
 
Hrvatska i SAD, na pravoj strani prava i morala, nastavljaju suradnju u podršci prijateljskoj Ukrajini
 
"Hrvatska i SAD uvjerene su da smo u ovoj situaciji na pravoj strani i prava i morala i zbog toga ćemo nastaviti ovu suradnju davanja podrške nama prijateljskoj Ukrajini", rekao je Plenković.
 
Govoreći od drugoj ključnoj temi, hrvatsko-američkim odnosima, Plenković je istaknuo obostrano zadovoljstvo njihovim vrlo pozitivnim, uzlaznim trendom.
 
Nakon izuzeća od viza i ulaska u Global Entry program veselimo se potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
 
"Prisjetili smo se činjenice da je Hrvatska prije godinu dana ušla u Program izuzeća od viza. Hrvatska je među prvim zemljama koje ulaze u Global Entry program, između nekoliko privilegiranih zemlja. Također se veselimo skorom potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Želimo unaprijediti suradnju u svim granama gospodarstva, a osobito u energetskom sektoru i obrambenoj suradnji, koja je jedne od dosad najrazgranatijih", istaknuo je.
 
Nastavio je da Hrvatska cijeni potporu Sjedinjenih Američkih Država kad je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.
 
"Isto tako cijenimo i potporu SAD-a temeljnim ciljevima vanjske politike Republike Hrvatske koji su pred ostvarenjem, a to su i članstvo u europodručju i članstvo u Schengenskom prostoru", rekao je Plenković, dodavši da oba koraka čine Hrvatsku vanjskopolitički snažnijom, otpornijom i pouzdanijom partnericom u EU-u i saveznicom u NATO-u.
 
"Nastavit ćemo našu suradnju i na području jugoistoka Europe i na području svih sigurnosnih tema koje su vezane za globalne aktivnosti, zaključio je Plenković.
 
Pelosi: Hrvatska je zemlja dovoljno mala da bude otporna, ali dovoljno velika da bude značajna u pogledu sigurnosti, demokracije, mira i vrijednosti
 
Hrvatska je lider u diversifikaciji izvora energije predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi u Zagrebu, upozorivši kako je energetika postala sredstvo ucjene u ruskoj agresiji na Ukrajinu.
 
Pelosi je zahvalila Hrvatskoj i Plenkoviću na vodstvu na području energetike.
 
"Hrvatska je zemlja dovoljno mala da bude otporna, ali dovoljno velika da bude značajna u pogledu sigurnosti, demokracije, mira i vrijednosti”, kazala je čelnica demokrata u donjem domu Kongresa, prva na toj funkciji koja je posjetila Hrvatsku. 
 
Plenković je rekao kako je Hrvatska izgradnjom LNG terminala na Krku konačno riješila četiri desetljeća dugu raspravu u energetskim krugovima, te da je odlukom o povećanju njegovog kapaciteta vlada omogućila da Hrvatska postane energetski hub za prirodni plin.
 
"To je potez odgovorne članice s kvalitetnom infrastrukturom i strateškim odlukama koje su dugoročno dobre za nas i za naše susjedstvo", rekao je premijer.
 
Diversifikacija energenata je "jako važna ne samo zbog političkih razloga, nego i za spašavanje planeta", nastavila je Pelosi.
 
Pelosi je kazala da je pri primanju pozivnice za summit Krimske platforme u Zagrebu koji joj je u Berlinu tijekom susreta G7 uručio predsjednik ukrajinskog parlamenta osjetila da se on osjeća veoma ugodno u pozivanju kolega iz svijeta u Zagreb. Naglasila je kako je hrvatska prijestolnica savršeno mjesto za održavanje skupa Krimske platforme.
 
"Zagreb je savršeno mjesto za održavanje takvog skupa", rekla je Pelosi, naglašavajući hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo i pomoć koju Zagreb šalje Kijevu.
 
Naši studenti zajednički studiraju, vojnici prolaze obuku rame uz rame, a naši lideri djeluju ruku pod ruku. Odnos Washingtona i Zagreba iznimno je važan
 
Pelosi je naglasila da iskustvo iz Domovinskog rata Hrvatskoj omogućava da bude od velike pomoći Ukrajini. Ponovila je da je prva čelnica američkog parlamenta u Zagrebu, no da je već boravila u Hrvatskoj devedesetih godina, kad je svjedočila traumama koje je zemlja prolazila.
 
Govoreći o hrvatsko-američkim odnosima istaknula je kako "naši studenti zajednički studiraju, naši vojnici treniraju rame uz rame, a naši lideri djeluju ruku pod ruku" te da je odnos Washingtona i Zagreba „iznimno važan”.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje o upotrebi iranskih dronova u borbi protiv Ukrajine, Plenković je rekao da je svaka potpora agresiji koju Rusija provodi nad Ukrajinom loš potez.
 
"Protivimo se svakom tko krši međunarodno pravo", poručio je Plenković i dodao da je ruska agresija upravo to.
 
Pelosi je pak kazala da Teheran čini veliku grešku te da je odnos Rusije i Irana poruka onim državama koje se suzdržavaju na glasanjima u globalnim tijelima kojima se osuđuje djelovanje Moskve, da „ponovno razmisle o tome”.
 
Sjedinjene Države nastavit će pomagati Ukrajini neovisno o rezultatima skorih izbora u SAD-u, zaključila je Pelosi.
 
Izvor: Hina / Vlada RH


Pisane vijesti