Na rang-listi UNCTAD-a o utjecaju vanjske trgovine i izvoza na standard gradana, Hrvatska je zauzela dobro, 27. mjesto, malo iza Slovenije i Madarske, a prije Poljske.

Na rang-listi UNCTAD-a o utjecaju vanjske trgovine i izvoza na standard gradana, Hrvatska je zauzela dobro, 27. mjesto, malo iza Slovenije i Madarske, a prije Poljske.

Hrvatska 27. na rang-listi UNCTAD-a Hrvatska je zauzela 27. mjesto na rang-listi kojom Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) u okviru godišnjeg izvještaja o trgovini i razvoju usporeduje 110 zemalja svijeta kroz utjecaj vanjske trgovine i izvoza na standard gradana. Prvo je mjesto zauzela Danska, a slijede SAD, Velika Britanija, švedska, Norveška, Japan, švicarska, Njemacka, Austrija i Kanada. Medu novim clanicama Europske unije najbolje je rangiran Cipar, koji je zauzeo 21. mjesto. Slovenija se našla na 22., Madarska na 26. a Estonija i Poljska na 29. odnosno 30. mjestu. Posljednjih deset mjesta zauzele su africke zemlje, ukljucujuci Niger, Mali, Nigeriju, Etiopiju, Burkinu Faso i Sudan. Veza izmedu trgovine i razvoja neke zemlje ne može se mjeriti samo u izrazima gospodarskog rasta odredene zemlje i njezine izvozne izvedbe. UNCTAD upozorava da uspješnost pojedine zemlje na podrucju trgovine i razvoja "kombinira citav niz dimenzija koje zrcale vezu izmedu trgovine i niza odluka dostupnih gradanima odredene zemlje u odredenom trenutku". Zato je ta agencija UN-a sastavila katalog vrijednosti koji bi trebao pokazati na koji nacin razvijena vanjska trgovina koristi gradanima. Katalog se sastoji od tri skupine faktora koje obuhvacaju strukturalne i institucionalne faktore, trgovinsku politiku i procese i razinu razvoja. Strukturalni i institucionalni faktori ukljucuju ljudski kapital, fizicku infrastrukturu, financijsko okruženje, kvalitetu institucija, gospodarsku strukturu i održivost gospodarskog razvoja. Trgovinska politika i procesi ukljucuju otvorenost za trgovinu i stvarni pristup vanjskim tržištima a razina razvoja gospodarski, socijalni i indeks razvoja prema spolu.

Priopćenja