Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandrokovic, boravio je od 30. lipnja do 2. srpnja 2008. godine u posjetu Sjedinjenim Americkim Državama

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandrokovic, boravio je od 30. lipnja do 2. srpnja 2008. godine u posjetu Sjedinjenim Americkim Državama.

Ministar Jandrokovic tom se prilikom u utorak, 1. srpnja 2008. godine susreo s državnom tajnicom SAD-a Condoleezzom Rice, zamjenikom ministra obrane Gordonom Englandom te sa supredsjedateljom kongresnog kluba u Zastupnickom domu, kongresmenom Georgeom Radanovichem. U razgovoru ministra Jandrokovica s državnom tajnicom Rice i drugim americkim dužnosnicima odnosi Republike Hrvatske i SAD-a su ocijenjeni kao partnerski i prijateljski, s visokom razinom savezništva u promicanju zajednickih vrijednosti i interesa dviju zemalja. Ministar Jandrokovic je kazao kako Hrvatska cijeni suradnju sa SAD-om na bilateralnoj, kao i na multilateralnoj razini, u okviru NATO-a i Vijeca sigurnosti. Pri tome je zahvalio na kontinuiranoj americkoj potpori hrvatskom clanstvu u NATO što je jedan od glavnih vanjsko-politickih ciljeva Republike Hrvatske. Iskazao je uvjerenje da ce ratifikacija pristupnog protokola od strane zemalja clanica NATO-a biti provedena u najkracem roku. Tijekom razgovora razmotrena su i pitanja viznog sustava, kao i dvostrukog oporezivanja. Sugovornici su raspravili i situaciju u jugoistocnoj Europi te se složili kako je europska perspektiva svih zemalja regije najbolji nacin postizanja trajne stabilnosti i mira u ovom dijelu Europe. U tom je smislu ministar Jandrokovic kazao kako je Hrvatska spremna nastaviti razvijati dobrosusjedske odnose sa zemljama regije, a koji ce se temeljiti na medusobnom uvažavanju i jednakosti. Bilo je rijeci i o stanju u Bosni i Hercegovini, ministar Jandrokovic istaknuo je kako Republika Hrvatska podržava ona rješenja koja ce osigurati jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Ministar Jandrokovic tijekom boravka u Washingtonu održao je predavanje na German Marshall Fund-u na temu „Transatlantska zajednica i sigurnost u jugoistocnoj Europi“. U srijedu, 2. srpnja 2008. godine ministar Jandrokovic susreo se i sa savjetnikom predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephanom Hadleyem. Ministar Jandrokovic se po svom dolasku u SAD, 30. lipnja 2008. godine susreo i s istaknutim predstavnicima hrvatske zajednice, pri cemu je zahvalio na njihovom doprinosu i snažnoj potpori Hrvatskoj na putu prema neovisnosti, kao i u razvoju partnerskih i prijateljskih odnosa sa SAD-om na svim razinama.

Priopćenja