Izbori za EU Parlament - Objava biračima


Predsjednik Republike Hrvatske donio je Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, koji će se održati u Republici Hrvatskoj i diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu, uključujući Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama u Washingtonu D.C., Generalnim konzulatima RH u New Yorku, NY; Chicagu, IL i Los Angelesu, CA:

 
u nedjelju 9. lipnja 2024. (od 7 do 19 sati)
 
 
Kako bi mogli glasovati na izborima, pozivaju se birači da do srijede, 29. svibnja 2024. godine do ponoći (po HR vremenu, odnosno 6 p.m. ET) izvrše (prethodnu ili aktivnu) registraciju za glasovanje na izborima za Europski parlament pri nadležnom diplomatskom/konzularnom predstavništvu u SAD-u (Veleposlanstvo RH u Washingtonu, Generalni konzulat RH u New Yorku, Generalni konzulat RH u Chicagu i Generalni konzulat RH u Los Angelesu).
 
Birači mogu izvršiti uvid u Registar birača putem sljedeće poveznice:   Registar birača Republike Hrvatske (gov.hr) kako bi utvrdili gdje su registrirani za glasovanje. Birači koji žele glasovati na mjestu koje je drugačije od mjesta gdje su registrirani u Registru birača moraju izvršiti odgovarajuću registraciju (prethodnu ili aktivnu):
 
  • Prethodnu registraciju moraju izvršiti birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj (s hrvatskom adresom istaknutom na osobnoj iskaznici), a žele glasovati na jednom od biračkih mjesta u SAD-u (obrazac zahtjeva dostupan je na  2.a ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU.docx (live.com))
   
U slučaju kada birač s registriranom adresom u inozemstvu želi glasovati na području druge (različite od adrese na osobnoj iskaznici, tj od adrese koju su prijavili hrvatskim tijelima) diplomatske misije ili konzularnog ureda, ili u Republici Hrvatskoj morat će podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju (obrazac zahtjeva dostupan je na 3.b ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE.docx (live.com)
 
Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju podnosi se osobno ili putem e-maila nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu na vlastoručno potpisanom obrascu (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH - Konzularna nadležnost ureda (gov.hr)).
 
Detaljne informacije o izborima kao i uvid u Registar birača, svi obrasci zahtjeva te dodatne upute dostupne su na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave:
https://mpu.gov.hr/izbori-clanova-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske-2024/27967
 
 


 

Pisane vijesti