Ministar Grlić Radman s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Brazil Maurom Vieirom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman radni posjet Saveznoj Republici Brazil započeo je u Brasiliji susretom s ministrom vanjskih poslova Maurom Luizom Ieckerom Vieirom.
 
Ministri su razmijenili mišljenja o globalnim pitanjima od interesa za obje države, suradnji EU-a i Brazila odnosno EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), kao i o situaciji na Bliskom Istoku, Zapadnom Balkanu, Ukrajini i području Latinske Amerike i Kariba.
 
Brazil je osma svjetska ekonomija i najveća Latinske Amerike, strateški partner EU, te trenutno predsjedavajuća skupinom G-20. Jedan je od značajnijih trgovinskih partnera RH u Južnoj Americi, gdje živi oko 80 tisuća pripadnika hrvatske dijaspore. 
 
Sugovornici su istaknuli kako postoji prostor za snaženje gospodarskog partnerstva i trgovinske razmjene, ali i investicija. S obzirom na zajednički interes u jačanju međunarodnog mira i sigurnosti, iskustvo Hrvatske kao članice NATO-a te rastuće potencijale hrvatskog vojno-industrijskog klastera, otvorene su mogućnosti i za snaženje obrambeno-sigurnosne suradnje.
 
Ministri su razmijenili mišljenja o procesu pristupanja dviju zemalja na putu članstva u OECD te istaknuli važnost razmjene iskustava. Naglasili su pritom kako članstvo u OECD-u znači jačanje reputacije, sigurnosti i bolje privlačenje investicija, bolji uvid u funkcioniranje najvažnijih gospodarstva svijeta, ali i mogućnost sudjelovanja u najboljim praksama i politikama najutjecajnijih država svijeta.
 
Tijekom posjeta Brazilu, ministar Grlić Radman je u São Paolu uručio 115 rješenja o primitku u hrvatsko državljanstvo, naglašavajući važnost povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske.
 
“Zahvala pojedincima, udrugama i klubovima koji kontinuirano njeguju veze s matičnom Domovinom, na njihovoj osobitoj posvećenosti i iznimnom doprinosu jezičnoj edukaciji potomaka hrvatske iseljeničke zajednice, dugogodišnjoj uspješnoj izdavačkoj djelatnosti, promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i športa, jačanju gospodarske suradnje, kao i očuvanju hrvatskog identiteta u Brazilu“, istaknuo je ministar.

Priopćenja