Državni tajnik Matušić predvodio hrvatsko izaslanstvo na političkim konzultacijama sa Saveznom Republikom Brazil

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić predvodio je hrvatsko izaslanstvo na petim političkim konzultacijama u video-formatu sa Saveznom Republikom Brazil. Brazilsko izaslanstvo predvodio je tajnik Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Brazil za bilateralne odnose s Europom, Bliskim Istokom i Afrikom Kenneth Félix Haczynski da Nóbrega.

Ovim političkim konzultacijama između Republike Hrvatske i Brazila ponajprije se željelo osnažiti bilateralne odnose Hrvatske s Brazilom kao najvećom i gospodarski najsnažnijom zemljom Latinske Amerike te dati poticaj identificiranju konkretnih mogućnosti i oblika bilateralne suradnje, posebice gospodarske suradnje, suradnje u području kulture i obrazovanja, suradnje u području turizma, vojno-obrambene suradnje, ali i razmjene mišljenja te iskustava o pojedinim multilateralnim i regionalnim pitanjima.

Također se razgovaralo se o humanitarnoj krizi u Venezueli kao i o aktualnoj situaciji u državama Zapadnog Balkana. Načelno je dogovoreno i obilježavanje 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Brazila naredne godine. Od multilateralnih pitanja, jedna od važnih tema političkih konzultacija bio je završetak procesa sklapanja vrlo važnog i sveobuhvatnog Sporazuma o pridruživanju EU-Mercosur, posebice značajnog za trgovinsku suradnju, gdje je Brazil lider Mercosura. Razmijenjena su i iskustva  o procesu učlanjenja dviju država u OECD te dogovoren nastavak uspješne suradnje u okvirima UN-a.  Priopćenja